Tak kiralah anda sedang berdiet ataupun anda hanya ingin menjaga kesihatan tubuh badan anda, makanan yang baik amat diperlukan setiap hari. Anda pasti tahu kandungan MSG dan minyak dalam kandungan makanan harian anda bukan? Bukan setakat anda, kami juga menghadapi masalah untuk makan secara sihat setiap hari. Namun, jika anda tahu pemakanan anda, dan sedikit sebanyak ambil makanan ini, maka sedikit sebanyak anda terhindar daripada ancaman penyakit.
AVOKADO
Ramai yang beranggapan bahawa Avocado ini merupakan makanan yang mengandungi lemak, namun tahukah anda bahawa lemak yang terkandung dalam Avokado adalah lemak yang sihat. Anda pasti tahu kan, untuk mendapatkan badan yang cerdas dan terhindar dari penyakit anda perlu ambil sedikit lemak? Baru seimbang kan? Jadi ambil lemak ini.
MENTEGA
Ads
Dengar saja mentega, mulalah takut, sebab mentega mempunyai lemak. Mentega kaya dengan vitamin larut lemak dan asid lemak. Ini sangat bagus untuk anda yang mengamalkan kesihatan secara terperinci. Jadi jangan tolak mentega, selagi boleh makan, makanlah!
KOPI
Ads
Siapa yang ketagih dengan kopi pasti akan suka dengan fakta ini! Adakah anda tahu bahawa pengambila kopi setiap hari mungkin boleh meningkatkan umur anda? Kopi tinggi dalam antioksidan. Nanum, jangan terlalu obses dengan kopi. Dinasihatkan supaya ambil 1 cawan 1 hari untuk mengelakkan penyakit tak diingini.
Peanut Butter
Ads
Post sebelum ini pun kami ada menyatakan bahawa peanut butter sangat bagus untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Ia mempunyai protein yang bagus untuk menghindarkan anda dari terkena penyakit hati. Bergantung kepada pemilihan anda juga, jangan pula ambil yang penuh dengan gula, pilih yang bagus sikit. Mahal sedikit apa salahnya.
ROTI
Takut sangat nak makan nasi kerana percaya yang kanji akan membahayakan nyawa anda? Apa kata anda ambil roti. Ia juga merupakan karbohidrat yang boleh mengundang kegemukan jika diambil secara berlebihan. Namun, daripada mengambil roti biasa, apa kata cari high fiber. Ia membantu anda untuk tidak cepat berasa lapar.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Rasa sedap keju ataupun cheese memang tidak dapat disangkal dan sering menjadi penambah perisa dalam makanan harian kita. Keju ataupun ‘cheese’ merupakan salah satu produk tenusu dibuat daripada susu lembu, kambing, biri-biri, dan mamalia lain. Terdapat lebih daripada 500 jenis keju yang dihasilkan di seluruh dunia, termasuk Blue, Cheddar, Cottage, Colby, Swiss, Parmesan dan Mozzarella. Jenis keju yang dihasilkan ini bergantung kepada susu yang digunakan dan proses pembuatannya.
Tapi ramai yang menolak makanan ini dek takut gemuk. Tapi jangan tidak tahu makanan ini kaya dengan kandungan vitamin A, vitamin B12, Vitamin C, kalsium, seng, fosfor, zat besi dan kalium. Selain rasanya yang enak dan berlemak, keju juga punyai banyak khasiatnya.
1. Mencegah kanser
Keju mengandungi bahan dipanggil Conjugated Linoleic Acid yang dapat membantu tubuh anda mencegah kanser. Vitamin B dalam keju juga membantu melindungi tubuh daripada penyakit.
2. Menguatkan tulang
Selain itu, keju adalah sumber terbaik untuk mendapatkan kalsium yang penting untuk mengekalkan tulang yang sihat dan kuat serta mencegah osteoporosis. Di samping itu, vitamin B dalam keju juga membantu badan anda menyerap dan menyalurkan kalsium kepada tulang.
3. Menambahkan berat badan
Buat si kurus melidi yang tengah berusaha nak menambahkan berat badan, bolehlah banyakkan mengambil keju dalam makanan seharian. Keju yang kaya dengan protien, kalsium dan lemak adalah cara sihat untuk anda menambahkan otot, lemak, berat dan kepadatan tulang.
4. Mencegah kerosakan gigi
Kasein yang terdapat dalam keju membantu melindungi enamel gigi dengan membentuk penapis yang nipis pada permukaan gigi untuk menghalangnya daripada rosak.
5. Baik untuk kulit
Seperti yang kita tahu, keju kaya dengan vitamin B. Ini menjadikan ia sangat baik untuk kulit kerana vitamin B amat diperlukan dalam pertumbuhan sel, menjadikan kulit bercahaya dan mengeluarkan noda yang menyebabkan kulit yang sihat dan anda boleh dapatkan vitamin tersebut dalam sepotong keju sahaja.
6. Mengekalkan kesihatan mata
Keju juga mengandungi vitamin A yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan penglihatan yang normal dan mengelakkan rabun.
7. Meningkatkan sistem imunisasi
Untuk pengetahuan anda, sesetengah jenis keju seperti Blue, Swiss dan Cheddar adalah kaya dengan selenium dan antioksidan yang penting dalam sistem imunisasi badan anda. Selain itu, vitamin B dalam keju ini akan mengekalkan fungsi badan dan meningkatkan sistem imunisasi.
Walau bagaimanapun, perlu diingat keju juga adalah berbahaya jika diambil dengan banyak kerana kandungan lemak dan garamnya. Jadi! makan boleh tapi berpada-pada!
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Malaysia antara negara yang mempunyai populasi penduduk dengan berat badan berlebihan di Asia. Menurut kajian International Institute for Global Health (IIGH) Malaysia diletakkan sebagai ‘heavyweight’ kerana 45.3 peratus penduduknya mengalami berat badan berlebihan, diikuti Korea Selatan (33.2 peratus), Pakistan (30.7 peratus) dan China (28.3 peratus). Namun terdapat satu alternatif rawatan bagi mengurangkan obesiti iaitu kaedah bariatrik yang berkesan mengurangkan berat badan dengan cara sihat dan berkesan.
Bariatrik adalah teknik pembedahan bertujuan mengurangkan berat badan dengan cara meletakkan alat bantuan seperti pengikat gastrik dan pembuangan sebahagian daripada perut. Ia mengurangkan isi padu perut dan pemintasan usus kecil untuk mengurangkan penyerapan seperti lemak dan gula. Bagaimanapun, banyak faktor perlu diambil kira oleh panel doktor dan pesakit sebelum menjalani pembedahan itu seperti kedudukan kewangan, logistik, sokongan keluarga, keadaan kesihatan, kecergasan dan pelbagai lagi.
Kesan selepas pembedahan bariatrik:
– Tidak boleh makan banyak kerana perut sudah dikecilkan.
– Kalau makan banyak, akan cepat kenyang. Pada permulaannya pesakit dinasihat supaya makan sedikit dan kerap mengurangkan kesan sampingan seperti muntah
– Pada permulaannya akan cepat rasa letih, oleh itu pesakit dinasihat minum banyak air.
– Mula seronok apabila berat badan semakin menyusut.
– Pesakit kronik akan mula sembuh, pertamanya bagi pernafasan atau masalah berdengkur.
– Dalam tempoh empat hingga lima minggu, penyakit kencing manis dan darah tinggi lebih mudah dikawal.
– Dalam tempuh tiga hingga enam bulan, masalah sendi yang disebabkan oleh berat badan akan semakin reda atau pulih.
Ramai yang mungkin tidak sedar bahawa obesiti boleh memendekkan jangka hayat sehingga 10 tahun.
Menakutkan tapi itu hakikat yang perlu didepani apabila tubuh tidak lagi tertanggung dengan berat yang terlampau.
Begitu pun setiap masalah ada penyelesaiannya dan setiap penyakit ada penawarnya. Individu obesiti mungkin akan berasa sedikit lega apabila dikatakan mereka kini mempunyai satu lagi opsyen untuk menikmati kehidupan yang lebih baik iaitu dengan menjalani pembedahan bariatrik (atau juga dikenali sebagai pembedahan obesiti).
Ketika ini terdapat tiga jenis pembedahan bariatrik iaitu Lingkaran Laporoskopik Boleh Ubahsuai (LAGB), pembedahan Sleeve Gastrectomy (SG) dan Pintasan Gastrik (GB).
Individu yang mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan bariatrik sebagai opsyen bagi menyelesaikan masalah obesiti yang dihadapi boleh memilih salah satu daripada tiga kaedah tersebut.
“Secara umumnya LAGB ialah sejenis lingkaran silikon lembut dengan belon elastik yang boleh menggelembung apabila disuntik mengikut keperluan individu.
“Ia diikat pada bahagian atas perut dan menjadikan perut terbahagi kepada dua bahagian. Bahagian kecil yang berada di atas lingkaran mempunyai muatan kira-kira 10 – 20 ml (kantung) manakala bahagi besar berada di bawah lingkaran.
“Melalui kaedah ini perut tidak akan dibedah atau dirosakkan dengan stapel bahkan lingkaran boleh ditanggalkan dengan mudah tanpa merosakkan anatomi perut.
“Kaedah ini terbukti selamat, berkesan dan mengekalkan pengurangan berat badan untuk jangka panjang. Kira-kira 50 peratus daripada berat badan yang berlebihan dapat dikurangkan dalam tempoh dua tahun.
SIAPA YANG LAYAK BUAT PEMBEDAHAN INI?
Tidak semua individu yang gemuk layak untuk melakukan prosedur ini dan ia hanya ditentukan oleh pakar bedah yang mengkhusus dalam bidang tersebut.
Sebagai contoh, seseorang yang berat badannya hanya 70 kilogram (kg) dan mahu menurunkan kepada 50 kilogram tidak layak untuk menjalani pembedahan ini.
Ini kerana prosedur ini adalah untuk mereka yang benar-benar mengalami obesiti iaitu mereka yang mempunyai Indeks Jisim Tubuh (BMI) pada skor 37 atau lebih. Atau boleh juga jika BMI 32 serta mengalami dua masalah kesihatan yang berkaitan dengan obesiti seperti diabetes jenis II, masalah jantung, sakit sendi atau berdengkur.
Syarat lain ialah individu obesiti tersebut telah mencuba pelbagai kaedah menurunkan berat badan tapi tidak berjaya.
“Perlu diingatkan pesakit yang hendak mengikuti prosedur ini perlu membuat komitmen seumur hidup seperti tindakan susulan, mematuhi diet, senaman dan mengikuti panduan perubatan secara terperinci.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Isu pertambahan berat badan bukan sekadar berpunca daripada tabiat makan malam, sebaliknya amalan diet tidak seimbang seperti makan secara berlebihan, makanan berlemak, berminyak dan tinggi kalori diiringi gaya hidup tidak sihat. Makan malam adalah pelengkap nutrien yang tidak mencukupi pada siang hari seperti pengambilan sayuran, buahan dan tenusu.
Perlu diingatkan satu daripada faktor penyumbang berat badan berlebihan adalah pengambilan makanan melebihi keperluan.
Faktor makan malam dikaitkan dengan masalah kegemukan termasuk:
1. Makan malam beramai-ramai terutama keluarga akan mempengaruhi saiz hidangan dan seseorang makan lebih banyak berbanding makan sendirian.
2. Sikap melangkau waktu makan pada siang hari menyebabkan kelaparan tidak terkawal sekali gus membuatkan seseorang makan berlebihan ketika malam.
3. Tindakan menjadikan makan malam sebagai satu cara melepaskan tekanan turut mendorong masalah obesiti.
4. Kecenderungan mengambil makanan tinggi lemak dan kalori seperti ais krim, coklat, kerepek ketika menonton televisyen waktu malam turut dikaitkan dengan masalah kegemukan.
Panduan makan malam yang sihat:
1. Utamakan makanan seimbang mengikut saranan Piramid Makanan Malaysia.
2. Hadkan pengambilan makanan bergoreng, berlemak dan berminyak.
3. Ketahui saiz hidangan makan malam seharusnya membekalkan anda 400 hingga 500 kalori.
4. Waktu makan malam paling sesuai 6.30 petang hingga 8.30 malam. Sekiranya berasa lapar dan tidur lewat, pilih buahan, roti, biskut atau susu suam sebagai snek.
5. Tidak digalakkan ambil makanan lewat malam.
6. Elak makan malam sambil menonton televisyen.
7. Elakkan teh atau kopi selepas makan malam kerana ia boleh mengakibatkan gangguan tidur.
8. Jika menghadiri jamuan makan malam, makan secara sederhana dengan saiz hidangan kecil, pilihan makanan sihat, utamakan buah-buahan dan air kosong.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.