Tak Perlu Berlari, Ini 10 Cara Orang ‘Super Obesiti’ Nak Dapat Berat Ideal Dengan Berbasikal!

10410

Ramai yang suka buat senaman berbasikal. Tak kira sama ada untuk mengeluarkan peluh ataupun untuk menurunkan berat badan dan mendapatkan berat badan ideal.

Memang tak dinafikan senaman berbasikal ini banyak manfaatnya. Jazli Hassan ini berkongsi manfaat senaman berbasikal untuk mereka yang ingin turunkan berat.

Berkat menjadi pemakanan dan melakukan senaman berbasikal, berat badan super size yang dimilikinya turun kepada berat badan ideal.

Nak tahu teknik yang diamalkannya? Jom ikuti perkongsiannya.

BACA: Komplen Berat Susah Nak Turun, Rupanya Anda Tak Sedar Tabiat Buruk Ini Puncanya!

Antara LARI dan BERBASIKAL mana lebih baik?

Dengan ikhlas dan hati terbuka hati mudahan info ini berguna base on pengalaman. Untuk mereka yang ingin turunkan berat badan khas buat super obesiti 100kg ke atas. Antara LARI dan BERBASIKAL mana lebih baik? Baca dan hadamkan, tak baca bukan saya yang rugi.

1. Berlari dan berbasikal saya katakan lebih baik anda berbasikal.

Jangan menyeksakan lutut anda. Dalam lutut ada ligament yang bertangungjawab melindungi kepala lutut. Bila kita berlari impak sangat-sangat kuat, lagi orang gemuk. Kalau berbasikal beban bukan pada lutut tapi kekuatan betis dan paha. Saya dah lalui, bukan cerita nak dapat banyak like.

2) Bila anda gemuk lebih baik berbasikal dari berlari sebab berbasikal akan lindungi tapak kaki dari kecederaan.

Kalau berlari impak dia lagi tinggi, lagi-lagi kalau tiada knowledge cari membeli kasut lari. Main beli je tanpa melihat structure kaki, lari macam mana, gaya larian. Boleh menyebabkan risiko slip disc, ACL, bileteral knee off dan sakit tumit terlalu tinggi.

3) Berlari dan berbasikal yang paling banyak membakar lemak adalah berbasikal kalau level 100kg ke atas sebab kita boleh konsisten jenis latihan lebih lama.

Bergantung pada fitness seseorang. Cuba kalau berlari tak sampai 5 minit first lutut akan terasa sakit, tumit, pergelangan kaki dan macam-macam lagi. Last-last give up. Berbasikal just kayuh, berat boleh tukar gear, nak burn more boleh tukar cara kayuhan sambil lindungi aset-aset kaki kita.

4) Nak mudah faham berbasikal dengan berlari mana satu yang baik untuk orang big size.

Kita ada guni 25kg, satu kita angkat dan pikul tengok sejauh mana kita mampu bawa. Pastu satu lagi kita angkat guni tue berat 25kg juga, tolak dengan troli. Dua-dua memenatkan tapi kita bandingkan dari segi jarak kita mampu bawa guni tue dan kesakitan badan kita mana, lagi satu pilihan hati. Kalau saya, pilih pakai troli.

BACA: Sebelum Diet Kenali Dulu Jenis Obesiti Anda, Barulah Mudah Nak Target Kurus!

5) Berbasikal sebenarnya dapat memberikan impak besar lagi proses penurunan berat berbanding kita berlari.

Ini kerana berbasikal lebih banyak otot-otot berfungsi tapi selamat untuk mereka yang berisiko tinggi. Nak berlari boleh tunggu berat kita ringan sikit.

6) Bila kita berbasikal kita lebih tenang penat pun mampu berborak tapi bila kita berlari dah penat tak mampu berkata-kata sbb fokus kita lebih tinggi.

Untuk orang size super nie jangan teruskan dengan berlari sebab daya fokus anda tak tinggi. Inilah punca-punca utama lari sehari tue je la 5km, pastu hangat-hangat tahi ayam sebab salah percaturan. Buat apa ikut orang kalau ilmu tak cukup di dada.

7) Satu lagi ramai confuse berlari dengan berjalan.

Ramai kondem saya, katanya saya tak support mereka event lari, tak berikan semangat untuk mereka uji diri mampukah habis 10km. Baca baik-baik sini. Ada apa dengan medal finisher kalau seksakan badan? Kita turunkan berat ke tahap sepatutnya kita mampu. Berlari kita aim target time, buat apa masuk event lari kalau banyak berjalan daripada berlari. Balik tuam ais sana sini tue baru fun run. Apa yang awak buat saya dah lalui. Ibarat nak mendaki Everest kena cukup ilmu di dada dan cukup semuanya. Berbasikal lain, bila funride kita enjoy. Distance pun banyak jalan pelbagai berbukit dan sure kita nak kayuh lagi. Yang penting konsisten.

8) Banyak dan kesian saya tengok buat mereka berbadan besar nie, berlari kadang-kadang dekat Tasik Shah Alam.

Cara penafasan salah, kasut salah, gaya larian salah. Yang paling kesian, bila dia tak mampu berlari give up. Mulalah lari tak sampai 5km pun, air macam minum coca cola la, 100 plus la, sia-sia je lari. Bukan lari, jalan lagi banyak. Kalau berbasikal sure dalam botol air tue air sejuk. Penat angkat botol minum pastu kayuh balik. Pendek kata, berbasikal ini melatih mental kita.

9) Dengan berbasikal, pelaburan anda ke tahap kesihatan untuk jangka panjang berbaloi lagi mereka yang bersaiz besar ke saiz kecil.

Dan berbasikal adalah platform untuk anda sampai ke tahap seorang pelari. Doktor pun tak galakkan yang big size berlari impak tinggi. Memang tak nampak hari nie. Tunggu lagi beberapa tahun. Masalah sendi pasti!

10) Berbasikal, kita lebih mengeratkan silaturahim sambil bersenam kita boleh mengayuh bersama keluarga.

Dan ini merupakan suntikan moral anda untuk menurunkan berat badan dan mendidik keluarga kita gaya hidup sihat.

Apa saya tulis adalah berdasarkan pengalaman saya menurunkan berat dari 183kg hingga 73kg. Hari ini saya mampu berlari dan berbasikal dalam masa sama. Terima kasih kerana membaca. Mudah-mudahan perkongsian kecil ini memberikan kebaikan buat komuniti.