Rupanya Makan Beras Parboiled (Rebus) Lebih Berkhasiat Dari Beras Putih & Beras Perang!

1780

Kalau selama ini kita makan beras putih, bermula hari ini bertukarlah ke beras parboiled atau dikenali seagai beras rebus. Ini kerana beras parboiled dikatakan lebih berkhasiat dan bagus berbanding beras putih yang kita biasa makan itu.

Malah beras perang pun kalah dengan beras parboiled ini kerana penyerapan mineralnya lebih baik. Bukan itu sahaja beras parboiled ini juga mempunyai glisemik indeks yang rendah sesuai untuk anda yang nak kurus.

Apa sebenarnya beras parboiled ini? Rasanya ramai juga yang tak tahu atau kurang pengetahuan tentang khasiat beras parboiled ini.

BACA: Antara Sarapan Nasi Atau Roti, Mana Satu Lebih Mudah Jadikan Badan Kembang?

Apa itu beras parboiled?

Beras parboiled adalah beras yang padinya direbus atau distim terlebih dulu sebelum kulitnya dibuang. Rebusan separa masak ni menjadikan kulit-kulitnya (husk, bran dan lain-lain) yang kaya dengan fiber dan vitamin menyerap ke dalam beras.

Beras parboiled atau rebus ini mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat dan juga magnese. Rupa beras parboiled ini agak keruh sedikit berbanding beras biasa. Ia juga memiliki glisemik indeks yang lebih rendah.

Dari segi harga, tidak dinafikan beras parboiled dan beras perang ini agak mahal sedikit berbanding beras putih biasa. Namun tak rugi bertukar ke beras ini kerana ia berkhasiat untuk kesihatan dan juga diet.

Untuk lebih jelas, ikuti perkongsian ilmu daripada Nizam Herbalist tentang khasiat beras parboiled. Semoga perkongsiannya ini memberi manfaat kepada anda

Khasiat beras parboiled

Inilah makna “makanan adalah penawar dan ubat adalah makanan.”

Khasiat beras rebus or parboiled.

Beras parboiled memang sangat berkhasiat berbanding beras putih biasa. Malah dengan beras perang pun beras parboiled lebih baik dari segi penyerapan mineral seperti kalsium dan iron dsb. Harga tak berapa mahal i.e sekarang dalam RM3.00 lebih je.

Rasanye yang lebih lemak n rich taste n lembut n gebu n tak lembik desebabkan complete nutrients n pyhtonutrient n serat jika kadar air yang tepat digunakan i.e 1 : 1.5 – 2.0 @ beras parboiled : air.

Boleh pilih parboiled asmathi or parboiled organik or parboiled biasa yang jauh lebih murah.

Tapi alah membeli menang memakai. Memang terbaik n sedap.

BACA: 10 Tip Nak Perut Rasa Kenyang Untuk Orang Diet Yang Tak Boleh Tinggal Nasi!

Kenapa pilih beras parboiled? ??

Sebenarnya beras parboiled lebih baik khasiat daripada beras perang sbb nutriennya lebih tinggi n lebih mudah diserap dari segi penyerapan kandungan zat besi n mineral. Yakni 11x ganda daripada beras perang dari segi penyerapan mineral yang 90% lebih tinggi. Kalau banding dengan beras putih sangat jauh bezanya.

Sama macam Bulgur wheat i.e parboiled wheat grains. 55x ganda khasiat daripada biji gandum asli yang perang tu.

Parboiled rice. Tinggi kandungn protein, B complex, mineral, iron, calcium, fiber, index glycemix yang lebih rendah tapi kadar penyerapan mineral n vitamin 90% lebih tinggi, antioksidan. Lembut n gebu. Mengenyangkan selalu, jadi kita terelak daripada food cravings. Perut pun rasa kenyang lama. Perut tak meragam. Elok untuk sembelit. Natural detox. Membina sel darah. Merawat anemia. Menguatkan tulang n organ n tubuh. Awet muda. Kulit sentiasa lembap n cantik. Elak diabetes n darah tinggi n kolesterol n sakit lutut n sendi. MasyaaAllah.

Elak penyakit angin dalam usus n badan n sembab. Elak n boleh rawat penyakit beri-beri yang kurang vitamin B1 n B2 n folate n B6 n B12. Elok untuk baby dalam kandungan untuk pertumbuhan saraf yang normal.

Vitamin B kompleks asli yang terdapat dalam bijirin beras parboiled ini sangat penting untuk ekspresi gen yang normal dan seimbang yakni terkawal untuk:

1. Pembaharuan sel yang normal dalam tisu kulit yang sihat dan cantik dsb.
2. Pembentukan pelbagai molekul protein n enzim untuk molekul pembawa n penuetralan/ detoksifikasi bahan toksik dalam sel dan macam-macam dalam sel n organ.
3. Kekuatan otot n organ jantung n peparu.
4. Tisu saraf n otak.
5. Fungsi penghadaman n kelawasan pembuangan. Elak kembung n makanan kurang hadam.
6. Elak badan daripada dimasuki angin terutamany wanita bersalin.
7. Elak badan sembab angin or air.
8. Untuk hemoglobin n sintesis sel darah merah.
9. Pembentukan janin n saraf n otak yang normal.
10. Keutuhan DNA n gen n terlibat dalam gene expression yang normal.
11. Sangat bagus sebagai makanan semi solid pertama diperkenalkan untuk baby 4 bulan ke atas sebagai bubur nasi.
12. Jika dimakan bersama diet seimbang makanan alami wholefoods yang lain dan soluble fiber seperti selasih or chia seed or arabic gum maka dapat mengelak n merawat sembelit kronik.
13. Tubuh lebih robust n tak sensitif.
14. Tubuh lebih tahan sejuk or panas.

Dan banyak lagi khasiat vitamin B kompleks asli. Walaupun diperlukan dalam kuantiti yang sedkit sebagai co-factor, ia sangat penting dalam memelihara fisiologi n kesihatan tubuh.

Beras parboiled kaya dengan bahan antioksidan yang hanya ada dalam beras asli yang tak polish macam parboiled ni i.e ‘oryzanol’.

Kandungan karbohidrat dalam beras parboiled n beras putih or beras perang hampir sama je. Perbezaan tak signifikan.

Tapi berbeza bila kite start kunyah n masuk perut n darah. Metabolismenya berbeza sedkit sebab kandungan nutriennya. Diserap dgn pilihan yakni time released.

Nilai GI yang lebih rendah kerana absorption secara berperingkat. Bukan penyerapan secara drastik macam beras putih. Ini dapat kawal rembesan insulin dalam darah.

Lagi ada complete nutrients untuk metabolisme karbo yang efektif. Sebab itulah boleh kawal gula dalam darah, juga bagi pesakit diabetes sangat bagus.

BACA: Nasi Tak Berdosa Sebabkan Anda Gemuk. Nak Kurus, Makan Nasi Ikut Cara Coach Ini!

Makan beras putih boleh sebabkan

1. Insulin overshoot partially. Kalau lama boleh jadi gemuk n pelbagai penyakit darah tingi n obes.
2. Insulin resistant. Jadi diabetes type 2.
3. Rasa mengantuk n berat badan n mata lepas makan.
4. Kurang cergas.

Makan beras parboiled badan jadi cergas n cerdas, ringan, kulit cantik n lembap, awet muda, badan kuat, tenaga pun tahan lama, rasa kenyang lama sebab sel kenyang dengan nutrien, tiada food craving terutamanya sweets.