Sumbat sahaja puting pada mulut bayi yang menangis namun formula mudah itu boleh membawa kesan negatif jika ia diamalkan secara berterusan.
BAHAGIAN DALAMAN MULUT INI AMAT KOMPLEKS KERANA IA MERUPAKAN KOMBINASI TISU LEMBUT DAN KERAS. BENTUK MULUT SI KECIL AMAT MUDAH BERUBAH ATAU DILENTUR DENGAN HANYA MENGHISAP JARI. KANAK-KANAK BAWAH ENAM TAHUN LEBIH BERISIKO TINGGI KERANA PEMBESARAN BAHAGIAN MULUT DAN RAHANG MEREKA AMAT AKTIF.
Apabila ada tekanan di lelangit, gigi dan rahang, ia dengan mudah mengubah bentuk asal bahagian mulut.
Banyak kajian pakar ortodontik mendapati amalan menghisap jari dan puting menjadi faktor utama perubahan struktur rahang serta gigi. Selain suka menghisap jari, gigi berlapis, bentuk gigi yang abnormal serta kehilangan gigi akibat rosak atau kemalangan juga menjadi faktor kepada pembentukan gigi jongang.
JONGANG DITAKRIFKAN SEBAGAI PERBEZAAN JARAK ANTARA GIGI ATAS DAN BAWAH YANG BERSELISIH MELEBIHI EMPAT MILIMETER (MM).
TIGA TAHAP JONGANG
Secara umum terdapat dua keadaan jongang iaitu gigi dan rahang mencembung ke dalam atau ke luar. Keadaan tersebut diistilahkan sebagai poor bite dan deep bite.
Tahap keadaan gigi-gigi sebelah atas dan sebelah bawah yang mempunyai hubungan yang tidak normal ini dibahagikan kepada maloklusi kelas I, II dan III.
Maloklusi kelas I merupakan satu keadaan gigi atas berselisih dengan gigi bawah pada paras normal iaitu dua hingga empat mm tetapi gigi tidak teratur, sesak ataupun jarang. Ia tidak melibatkan rahang dan ramai yang mengalaminya.
Mandibular retrognathism atau gigitan berlebihan (over bite) diletakkan sebagai jongang kelas II. Ini menjadikan rahang atas dan gigi berselisih dengan rahang dan gigi bawah dengan jarak yang agak besar seperti pelakon komedi Os.
JONGANG JENIS INI BERTAMBAH TERUK JIKA BIBIR BAWAH TERPERANGKAP DI BELAKANG GIGI ATAS ATAU BIBIR ATAS SESEORANG ITU AGAK PENDEK DAN TIDAK DAPAT MENGAWAL POSISI GIGI ATAS.
KELAS III ATAU PROGNATHISM PULA BERLAKU APABILA GIGI BAWAH LEBIH MENONJOL DARIPADA GIGI ATAS.
Dalam kes seperti ini, pesakit selalunya mempunyai tulang rahang bawah yang besar atau tulang rahang atas yang pendek.
Ads
Perbezaan saiz dan struktur rahang juga mempengaruhi pembentukan gigi serta kecembungan rahang.
Terdapat pelbagai cara boleh dilakukan dalam menstruktur semula gigi dan rahang tetapi rawatan bergantung kepada tahap masalah dan umur pesakit.
OPSYEN RAWATAN
Jelas Norlian, rawatan mengatasi masalah jongang lebih berkesan dan mudah jika abnormaliti rahang atau gigi dapat dikesan pada peringkat awal terutama pada fasa gigi kekal mula tumbuh kerana corak pembentukan gigi boleh dikenal pasti.
PENDAKAP BERFUNGSI MERUPAKAN SATU DARIPADA KAEDAH RAWATAN. KAEDAH INI MEMBABITKAN SEJENIS PENDAKAP BERSPRING YANG DIPASANG DI ANTARA GERAHAM ATAS DAN BAWAH.
Penggunaan alat tersebut membantu membetulkan kedudukan gigi atas dan bawah melalui tekanan pada tulang rahang.
Kaedah lain pula ialah dengan menggunakan pendakap tetap ortodontik membabitkan satu set dawai dan pendakap yang dilekatkan pada gigi.
Pendakap-pendakap tersebut secara umumnya dipanggil braces. Tempoh penggunaan pendakap adalah berbeza mengikut kes tetapi secara lazim, ia memakan masa sehingga 28 bulan.
Teknik tersebut menggunakan dawai gred perubatan yang disesuaikan dan diketatkan secukupnya untuk mengubah kedudukan gigi pada kedudukan yang dikehendaki.
Ads
CABUT GIGI
BAGI SESETENGAH KES, BEBERAPA BATANG GIGI TERPAKSA DICABUT BAGI MEMBERI RUANG PENDAKAP MENARIK GIGI LAIN KE RUANG KOSONG INI. PENDAKAP KEKAL ATAU PENDAKAP BERFUNGSI PERLU DIPAKAI SEPANJANG MASA BAGI MEMASTIKAN RAHANG TERUS BERGERAK KEPADA POSISI YANG LEBIH BAIK.
Secara perlahan-lahan, alat tersebut akan mengalihkan kedudukan gigi bersama pembesaran rahang yang berlaku secara semula jadi.
KAEDAH TERAKHIR IALAH PENGGUNAAN RETAINER ATAU PENAHAN GIGI. ALAT TERSEBUT BERFUNGSI MENAHAN GIGI PADA TEMPATNYA SELEPAS RAWATAN PERGIGIAN.
Sesetengah pakar gigi turut menasihatkan pesakit memakainya untuk satu tempoh yang tertentu bagi memastikan kedudukan gigi kekal pada kedudukan baru.
JENIS PENDAKAP GIGI
1.Pemakaian tetap
Ads
Lebih 80 peratus pemakai pendakap gigi memilih untuk pemakaian tetap dan ia mengambil masa lebih kurang dua tahun.
Mereka yang memiliki masalah serius hanya boleh memilih pendakap gigi jenis ini.
Jenis pemakaian tetap turut memiliki pendakap invisible (tidak kelihatan) berwarna putih buat mereka yang tidak mahu pendakap kelihatan terlalu jelas.
Kos rawatan di klinik swasta bagi pendakap pemakaian tetap lebih RM 6,000 dan bagi jenis invisible melebihi RM 9,000.
2.Boleh tanggal
Bagi mereka yang mengalami sedikit masalah boleh memakai pendakap gigi boleh tanggal untuk tempoh lebih kurang enam hingga 12 bulan.
Pendakap gigi dipakai sepanjang masa cuma boleh ditanggalkan ketika makan dan sewaktu membersihkan gigi.
Kos rawatan juga sama seperti pemakaian tetap.
3 Estetik
Juga termasuk dalam jenis pemakaian tetap cuma tidak kelihatan.
Ia menggunakan bahan yang sama tetapi dipasang dari bahagian dalam.
Kos rawatan agak mahal iaitu melebihi RM 30,000.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Sumber protein dalam diet vegetarian adalah daripada tumbuh-tumbuhan seperti kekacang, bijirin, ubi-ubian, bijian dan sayur-sayuran. Protein tumbuhan adalah protein berkualiti rendah di mana ia tidak mengandungi semua komponen asid amino perlu jika dimakan tanpa kombinasi yang betul.
Walau bagaimanapun apabila sumber-sumber protein tumbuhan tersebut digabungkan dengan betul, ia akan menghasilkan sajian makanan yang mengandungi semua komponen asid amino perlu yang lengkap.
Diet Vegetarian ini diamalkan oleh individu atas sebab agama, kesihatan, ekonomi, ekologi atau falsafah hidup.
Klasifikasi
Pengamal Vegetarian boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama iaitu :
Vegan
Mengambil makanan daripada sumber tumbuh-tumbuhan sahaja.
Lacto-vegetarian
Mengambil makanan daripada sumber tumbuh-tumbuhan, susu dan hasil tenusu.
Lacto-ovo-vegetarian
Mengambil makanan daripada sumber tumbuh-tumbuhan, susu, hasil tenusu dan telur.
Ciri-ciri Diet
Diet ‘lacto-vegetarian’ dan ‘lacto-ovo-vegetarian’ adalah sajian yang mempunyai semua komponen asid amino perlu yang lengkap. Ia boleh memberi nutrien yang mencukupi jika kuantiti adalah memuaskan. Manakala bagi ‘vegan’, kombinasi kumpulan makanan yang sesuai adalah diperlukan untuk memenuhi keperluan nutrien harian.
Diet vegetarian adalah lengkap dengan protein jika sumber protein adalah daripada sekurang-kurangnya dua daripada empat kumpulan makanan protein di bawah.
Kumpulan Makanan Protein
Empat kumpulan makanan digunakan untuk mendapatkan sumber asid amino perlu yang lengkap dalam diet seseorang vegetarian adalah seperti berikut :
Kumpulan 1
Bijiran, hasil bijirin dan ubi-ubian seperti beras, gandum, jagung, hasil beras (bihun, nasi), hasil gandum (roti, tepung), barli, oat, ubi kentang, keledek, keladi, ubi kayu dan sebagainya.
Kumpulan 2
Susu dan hasil tenusu seperti keju, susu, yogurt, tairu, dadih, panner (keju India), aiskrim bersusu dan sebagainya.
Kumpulan 3
Kekacang seperti kacang tanah, kacang kuda, kacang hijau, kacang pis, kacang dal, kacang merah, kacang soya dan hasilnya seperti tauhu, fucuk, tempe dan sebagainya.
Kumpulan 4
Biji-bijian seperti kuaci biji tembikai, kuaci biji labu, kuaci biji matahari dan bijan.
Kombinasi Kumpulan Makanan
Kombinasi mana-mana dua kumpulan makanan protein ditunjukkan oleh anak panah penyambung seperti dalam gambar rajah di bawah, akan membekalkan protein yang lengkap. Kombinasi makanan tersebut perlu diambil sekurang-kurangnya sekali pada setiap waktu hidangan.
Contoh Hidangan
Bil.
Kumpulan
Hidangan
1.
Kumpulan 1 dan Kumpulan 2
Roti dan Susu atau Hasil Tenusu
Capati atau puri dengan yogurt
Roti dengan keju
Nasi dan Susu atau Hasil Tenusu
Nasi dengan kari yogurt pekat
Puding beras dibuat daripada susu
Barli dan Susu atau Hasil Tenusu
Sup dibuat daripada barli dan susu atau yogurt
Bijirin dan Susu
Oat dicampur dengan susu
2.
Kumpulan 2 dan Kumpulan 3
Susu atau Hasil Tenusu dan Kekacang
Tosai dengan yogurt atau kari yogurt
Kacang dal atau kacang kuda masak dengan keju atau paneer
Kacang mata hitam dalam kari yogurt
Tosai dan dalca bersusu
3.
Kumpulan 3 dan Kumpulan 4
Bijian dan Kekacang
Pes biji matahari ditambah kepada pes kacang merah sebagai inti roti atau kuih
Bijan ditambah kepada petis rojak yang mengandungi kacang tanah
4.
Kumpulan 4 dan Kumpulan 1
Bijian dan Roti
Pes biji teratai dalam roti bun atau pastri
5.
Kumpulan 1 dan Kumpulan 3
Kekacang dan Nasi
Tauge, tauhu, tempe atau dalca dengan nasi
Kekacang dan Roti
Dalca dan capati atau puri
Kacang panggang (‘baked beans’) dengan roti
Mentega kacang (‘peanut butter’) dengan roti
Bubur kacang hijau dengan roti bun
Kekacang dan Mee
Mee dengan kuah rojak
Bihun goreng dengan tauhu dan taucu
sumber: lelakisihat.com
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Penyakit 3 serangkai akan hadir tanpa diminta dan tak kira usia. Sejauh mana anda menjaga makanan anda pun, ia terap akan hadir. Sakit jantung, darah tinggi dan kencing manis, biasanya akan menyinggah hidup seseorang dalam usia 50an keatas. Namun, jika anda ke klinik atau hospital, pasti mereka akan memberi ubat agar kawalan dapat dibuat. Tentunya ketika ini anda akan meraung kesedihan kerana tidak tahu mengawal pemakanan dan kesihatan anda apabila menerima ubat yang jarang anda makan.
Bahan alami yang segar dari tanah sebenarnya mampu merawat sakit anda. Meskipun ia tidak boleh memulihkan anda seratus peratus, namun ia dapat mengurangkan kesakitan anda, dan membuatkan anda rasa hidup ini lebih bermakna! Ini antara bahan-bahan yang boleh anda makan, untuk mengelakkan daripada mendapat darah tinggi yang kurang memuaskan.
Akar Beet (Beetroot)
Buah beet mungkin sukar untuk dilihat di mama-mana pasar raya utama, namun jika anda terjumpa, jangan lupa untuk membelinya. Ia merupakan makanan yang kaya dengan nitrate, dimana sebatian kandungannya mampu merehatkan alteri anda. Jika anda menjadikan Beetroot sebagai jus, ia boleh mengurangkan tekanan darah tinggi anda 4010mm dalam masa beberapa jam selepas pengambilan.
Bawang putih
Secara jangka panjang, bawang putih boleh mengurangkan kadar kesakitan pada badan termasuk tekanan darah tinggi anda. Ia merupakan makanan harian yang kaya dengan Allicin yang aktif mampu untuk membuatkan badan anda terpelihara daripada sakit yang melampau. Jadi, nikmatilah bawang putih dengan penih nikmat.
Minyak ikan
Minyak ikan bagus untuk proses pemulihan tekanan darah tinggi anda. Ini kerana minyak ikan mempunyai omega-6, omega-3 yang bukan saja membantu anda untuk mengelakkan dari tekanan darah tinggi, malah boleh mengawal diet anda.
Kopi Hijau
Maskulin pernah mengeluarkan khasiat kopi hijau yang mengandungi Chlorogenic acid yang dipercayai mampu untuk mengurangkan tekanan darah tinggi ketara selepas 12 minggu pengambilan.
Kale mempunyai nutrisi pemakanan yang unik, kaya dengan magnesium, potassium dan vitamin C. Kajian itu menunjukkan bahawa kedua-dua kalium dan vitamin C meningkatkan penurunan tekanan darah magnesium dalam badan anda.
Kacang Gajus dan Badam
Tahap magnesium rendah sangat berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Menggantikan kekurangan magnesium dapat membantu dalam mencegah tekanan darah tinggi yang sangat ketara. Kacang dan badam mempunyai magnesium yang sangat tinggi!
Green Tea
Carechin dalam teh hijau telah menunjukkan peningkatan diameter arteri sehingga 40%. Ini meningkatkan aliran darah dan mengurangkan tekanan darah!
Minyak Zaitun
Pengambilan minyak zaitun yang kerap dikaitkan dengan manfaat kardiovaskular selama bertahun-tahun. Kajian kecil menunjukkan minyak zaitun tambahan boleh mengurangkan tekanan darah dengan ketara berbanding minyak bunga matahari.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Coklat merupakan makanan yang paling popular dan disukai oleh masyarakat kerana rasanya yang lazat dan menyegarkan. Dan pada hari ini kita boleh lihat banyak produk makanan coklat yang dijual di pasaran.maka wajar, jika saat ini coklat menjadi produk makanan yang paling disukai oleh masyarakat. Walaubagaimanapun, masih ramai masyarakat kita beranggapan bahawa coklat adalah menggemukkan, penyebab kerosakan gigi dan kencing manis. Sebenarnya kajian telah membuktikan bahawa coklat mempunyai khasiat yang tinggi dan memberi manfaat kesihatan.
Coklat boleh menggemukkan
fakta: Masalah gemuk biasa terjadi apabila seseorang makan secara berlebihan. Jika kita makan secara sederhana termasuk coklat dan bersenam secara teratur pada setiap hari, masalah obesiti boleh dielakkan. Jadi, jangan salahkan coklat semata-mata jika anda terlalu gemuk!. ?
Coklat ialah makanan tidak berkhasiat
fakta: Coklat dengan kandungan lebih 70% mempunyai manfaat untuk kesihatan, kerana coklat kaya dengan antioksidan iaitu fenol dan flavonoid. Fenol berfungsi sebagai antioksidan yang mampu mengurangi kolestrol dalam darah sehingga dapat mengurangkan risiko terkena serangan jantung dan dapat mencegah daripada serangan kanser,stroke dan darah tinggi. dengan Satu bar coklat susu seberat 42.5 gram (1.5 auns) menyumbang banyak zat dan khasiat kepada nilai pemakanan harian yang disyorkan (USRDA). Zat itu ialah Kalsium (9%), Riboflavin (9%), Protein (6%), Zat Besi (3%), Vitamin A (2.4%) dan Thiamine (2%). Nilai khasiat cokelat akan bertambah jika kacang atau mentega kacang dicampurkan. Kesimpulannya, coklat sangat berkhasiat.
Coklat menjadi penyebab utama kerosakan gigi
fakta: Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun, mendapati koko mengandungi agen antibakteria yang boleh menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula yang tinggi dalam sesetengah jenis coklat boleh menjejaskan fungsi agen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi.
selain memberi manfaat untuk kesihatan coklat juga memberi manfaat untuk kecantikan.
Anti penuaan
Coklat boleh dijadikan rawatan untuk kawasan kulit luar dimana kandungan flavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan berperanan untuk menegangkan kulit badan sehingga anda akan kelihatan selalu muda dan segar. Lakukan ramuan coklat ini secara rutinn sebanyak 2-3 kali seminggu.
Detoksifikasi kulit.
Detoksifikasi ialah proses pembuangan racun pada kulit. Coklat juga boleh diaplikasikan menjadi satu produk kecantikan iaitu dengan campuran coklat bubuk (cocoa powder) dan kafein ia sangat bermanfaat bagi detoksifikasi kulit. Bukan itu sahaja campuran coklat dan kafein mampu mengatasi masalah kulit berminyak dan kusam
Scrub Alami
coklat juga boleh dijadikan scrub alami untuk perawatan kulit. dengan menggunakan scrub coklat, maka dapat mencerahkan kulit tubuh serta menghilangkan sel-sel kulit mati dalam tubuh. Caranya iaitu dengan melelehkan bubuk coklat, lalu campurkan dengan susu sehingga berbentuk krim. Lalu, aplikasikan scrub coklat ini pada wajah dan leher anda.
Sumber : DiariKurus
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Sebagai seorang lelaki yang bertanggungjawab terhadap kewangan peribadi, memahami peluang perlepasan cukai yang tersedia boleh membantu mengurangkan beban cukai setiap tahun.Tahun 2025 membawa beberapa...