Orang Gaji RM2500 Boleh Simpan RM750 Sebulan Kalau Guna Formula 30:60:5:5 Ini!

15371

Tidak kira anda bergaji besar atau kecil, simpan duit penting untuk keperluan di masa kecemasan. Segalanya tidak mustahil kalau kena dengan formulanya.

Mungkin anda rasa tak mungkin nak simpan duit RM750 jika bergaji RM2500. Namun segalanya tak mustahil jika anda menggunakan formula 30:60:5:5 sebagaimana yang dikongsikan oleh Bisnes Speaker, Nur Aliah Mohd Nor (Lia Omey) di laman Facebooknya.

Mana tahu formula yang dikongsikan ini boleh membantu anda menyimpan duit setiap bulan. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

BACA: Lelaki Kongsi Tip Simpan Duit Cara Mudah & ‘Old School’ Elak Sengkek Hujung Bulan!

Rupanya Sangat Mudah Kalau Kita Simpan Duit Gaji Guna Formula 30:60:5:5 Ni

Hati ini rasa gelisah pula bila tahu ada orang yang bergaji RM8000 sebulan tapi nak simpan RM1000 sebulan tu pon sangat susah!

Sini Lia kongsikan 1 formula yang dipanggil ‘kompas kewangan’. Guna je formula mudah ni untuk selamatkan kewangan korang.

Kompas kewangan terbahagi kepada 4 iaitu:
▶️ Untung (30%)
▶️ Terpaksa (60%)
▶️ Bocor (5%)
▶️ Sampah (5%)

Dapatkan dulu pendapatan bersih korang.

Kerja biasa: Gaji kasar – KWSP – SOCSO – Zakat = Gaji bersih

Kerja sendiri: Pendapatan kasar – belanja bisnes – cukai pendapatan = pendapatan bersih

BACA: Tip Simpan Duit Ribuan Ringgit Cara Sempoi, Orang Gaji Ciput Pun Boleh Try!

1. Untung (30%)

30% ini adalah SIMPANAN yang kita akan ketepikan dari gaji yang kita dapat setiap bulan.

Simpanan ini termasuklah dengan:
> Simpanan jangkamasa pendek
> Simpanan jangkamasa panjang
> Simpanan emergency
> Simpanan pelajaran
> Simpanan pencen
> Simpanan pelancongan
> Simpanan wakaf
> Simpanan sedekah

Contoh tempat terbaik untuk buat simpanan:
> Tabung Haji
> Saham
> Unit Trust
> Takaful (Islamic Insurance)
> EPF
> ASB
> Hartanah
> Emas

2. Terpaksa (60%)

Maksud terpaksa ini ialah semua jenis belanja komitmen sara diri dan keluarga termasuklah semua jenis loan.

Contoh loan:
> Loan rumah
> Loan kereta
> ASB Financing
> Personal loan
> PTPTN

Contoh sara diri dan keluarga:
> Minyak kereta
> Bil telefon
> Bil api air
> Keperluan keluarga

Lia faham setengah orang loan itu amat penting untuk kegunaan sesuatu perkara atau sesuatu tujuan. Lain orang lain kegunaannya.

3. Bocor (5%)

Bocor ni maksudnya bukan keperluan sangat, kita boleh kawal lagi di bahagian bocor ni.

Contoh:
> ASTRO
> Kredit kad

Kalau di bahagian bocor ini lebih dari 5%, boleh lah potong apa-apa perkara yang tak penting contohnya unifi dan astro.

4. Sampah (5%)

Untuk sampah 5% maksudnya boleh guna dan belanja dengan bahagianya.

Contoh:
> Fast food (McDonald, KFC)
> Tealive, Starbucks
> Karoke
> Tengok wayang

Kenapa penting guna formula ini? Sebab kita nak wujudkan 5 tiang impian kewangan kita.

5 tiang impian kewangan:
> Cipta duit (melalui business atau makan gaji)
> Urus pendapatan kita dengan baik menggunakan kompas kewangan
> Lindung harta dengan baik
> Labur harta untuk masa depan
> Agihkan harta dalam keadaan yang baik setelah meninggal dunia.

Lia yakin dan percaya, dengan tips mudah ini dapat bantu korang untuk uruskan kewangan dengan lebih baik. Semoga bermanfaat!

Nota tambahan: Jangan lupa untuk sedekah dan zakat ya. Lebihkan memberi, lebihlah rezeki. Kan.

Nota: Formula Abg Abu