Ikan sardin juga mempunyai 1001 khasiat yang mungkin kita tidak ketahui. Mungkin ada yang merasakan menu sardin ini menu masa kecemasan kerana senang di masak dikala memerlukan.
Tapi rupanya ada banyak khasiat dari menu ikan sardin ini. Jom tengok 7 manfaatnya kepada tubuh badan.
1. Pembentukan Otot
Ikan sardin adalah salah satu sumber makanan yang dengan protein. Protein yang dimakan tersebut dapat membantu dalam pembentukan otot pada badan kita.
2. Kulit Lebih Sihat
Jika anda inginkan kulit yang sihat, cantik malah bersinar, amalkan makan ikan sardin kerana ianya kaya dengan lemak Omega 3. Lemak ini berperanan untuk meningkatkan sel-sel kulit, mengurangkan radang kulit sekaligus menjadikan kulit lebih sihat.
Ads
3. Meningkatkan Antibodi
Antibodi badan dapat ditingkatkan dengan mengamalkan makan ikan sardin kerana kajian menunjukkan minyak ikan sardin dapat meningkatkan sel-sel sistem antibodi.
4. Melindungi Daripada Penyakit Jantung
Lemak Omega 3 memainkan peranan penting dalam kesihatan kerana zat yang terkandung dalam ikan sardin dapat melindungi jantung daripada pelbagai penyakit. Bahkan lemak tersebut juga membantu menurunkan paras kolesterol, tekanan darah tinggi yang dikaitkan dengan penyakit jantung.
Ads
5. Perkembangan Otak
Lemak Omega 3 sangat diperlukan dalam jumlah besar untuk perkembangan otak. Ia dapat menguatkan memori dan meningkatkan daya tumpuan.
Ads
6. Membantu Pertumbuhan & Menguatkan Tulang
Vitamin D yang terkandung dalam ikan sardin membantu menyerap kalsium di dalam badan, sekaligus membantu pertumbuhan tulang yang kuat dan sihat malah mencegah Osteoporosis.
7. Darah Beku
Gumpalan darah dalam arteri sangat berbahaya untuk jantung. Jadi, lemak Omega 3 yang ditemui dalam ikan sardin ini baik untuk mencegah pembekuan darah daripada berlaku.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KANDUNGAN NUTRISI ANTARA KUNING TELUR VS PUTIH TELUR
Ini adalah perkongsian dari Blog Tengku Asmadi mengenai kebaikan dan kekurangan telur kuning terhadap kesihatan. Adakah anda seorang yang gemar menikmati telur kuning dalam setiap hidangan anda? Sila baca dan share perkongsian sihat ini.
Sekiranya anda hanya makan putih telur, anda akan kekurangan sebahagian besar daripada nutrien telur. Berikut merupakan nutrien yang terkandung hanya dalam kuning telur:
choline
Vitamin B-12
Vitamin D
vitamin A
Vitamin B-6
Zat Besi
Vitamin E
zink
NUTIREN TAMBAHAN YANG TERKANDUNG DALAM KUNING TELUR
Kalori yang mana diperlukan untuk tenaga.
folat
selenium
Fosforus
Asid lemak omega-3
Kuning telur bagi sebiji telur mengandungi kira-kira 1.5 hingga 2 gram protein. Kuning telur merupakan satu-satunya makanan yang mengandungi vitamin D semula jadi. Jika anda mementingkan protein, putih telur merupakan makanan yang terbaik. Anda boleh membeli telur baik dalam bentuk yang separa pecah dan juga yang telah dipasturkan dalam karton seperti yang dijual di kedai runcit.
Ada orang yang meletakkan telur mentah ke dalam smoothies. Putih telur pula mengandungi kira-kira 4 hingga 4.5 g protein dan hanya sekitar 17 kalori. Ia menjadikan putih telur ini sebahagian daripada makanan yang menyihatkan. Sungguhpun begitu, gabungan antara putih dan kuning telur menjadikan sebiji telur itu sebagai sumber nutrisi yang lengkap.
KUNING TELUR DAN KOLESTEROL
Anda mungkin pernah mendengar bahawa kuning telur mengandungi kolestrol yang tinggi Ianya benar. Kuning telur daripada sebiji telur yang besar mengandungi kira-kira 185 mg kolestrol. Bagi mereka yang tidak menghadapi apa-apa masalah kesihatan kadang kala disarankan untuk mengambil tidak lebih daripada 300 mg kolestrol sehari.
Namun, bagi mereka yang menghidapi masalah seperti diabetes atau penyakit jantung, kadang kala disarankan untuk mengehadkan pengambilan harian kolestrol mereka supaya tidak lebih daripada 200 mg.
Kajian terkini mendapati bahawa kolesterol ang ada dalam badan kita sebenarnya dihasilkan oleh hati dan bukannya datang daripada kolestrol yang kita makan. Sebenarnya, lemak tepu dan lemak trans dalam diet kita yang meningkatkan paras kolestrol kita.
Kajian yang telah dilakukan beberapa tahun yang lalu telah berjaya mengubah kepercayaan lama yang mengatakan bahawa lemak tepu boleh menyebabkan masalah kardiovaskular bertambah teruk. Para doktor juga tidak menyarankan untuk kita menggantikan lemak tepu dengan karbohidrat proses dan karbohidrat kurang serat kerana hal ini akan lebih menyebabkan keadaan bertambah teruk.
Memandangkan sebiji telur yang besar mengandungi kira-kira 5 g lemak, kurang daripada 2 g dariapda kandungannya adalah dalam bentuk lemak tepu. Secara umumnya, kuning membekalkan kurang daripada 10% daripada jumlah peratusan lemak harian anda yang dicadangkan.
Sesetengah pakar percaya bahawa kebanyakan orang boleh mengambil makan sebiji telur tanpa perlu meningkatkan risiko mereka kepada serangan jantung atau penyakit kardiovaskular yang lain seperti angin ahmar. Sekiranya anda menghidapi penyakit jantung atau diabetes, anda masih lagi boleh makan kuning telur ini namun anda perlu mengehadkan hanya sebanyak tiga biji seminggu sebagaimana menurut the Harvard School of Public Health.
Satu sebab mengapa anda perlu mengehadkan pengambilan kuning telur ialah disebabkan oleh kandungan choline yang ada di dalamnya. Ia boleh meningkatkan kandungan bahan trimethylamine N-oxide (TMAO) yang mana diikuti dengan penyakit kanser, kerintangan insulin, penyakit kardiovaskular, angin ahmar dan penyakit buah pinggang.
Memandangkan kajian berkenaan TMAO kian rancak dilakukan, kajian lain menunjukkan bahawa mereka yang menghidapi diabetes, makan banyak telur kira-kira enam biji telur seminggu tidak memberikan kesan kepada kandungan gula dalam darah bahkan boleh mengurangkan ukur lilit pinggang anda. Anda juga boleh campurkan kedua-dua kuning dan putih telur yang mana anda akan dapat menikmati kebaikan khasiat telur yang menyeluruh.
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Barli merupakan satu jenis bijirin yang kaya dengan vitamin B kompleks, zat besi, kalsium, magnesium, manganese, selenium, zink, protein, asid amino, serat dan beberapa jenis antioksida yang lain.
Campuran air barli dan lemon dikatakan sangat berkhasiat untuk menurunkan kolestrol. Tak susah membuatnya. Kami lampirkan sekali resepinya disini. Selamat mencuba ya!
1- Menurunkan kolestrol
2- Menurunkan berat badan
3- Mencegah jangkitan saluran kencing
4- Mencegah batu karang
5- Anti-bakteria – bagus diambil ketika demam, batuk dan selsema
6- Mengawal gula dalam darah
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
Siapa kat sini yang sering menjadi mangsa gigitan nyamuk? Kadang – kala bila kita berada di kawasan banyak nyamuk anda sering menjadi tumpuan gigitan berbanding rakan yang lain. Ada yang menggelar mereka ini ‘darah manis’. Tapi, betulkah istilah itu wujud dari segi sains? Mengapa sesetengah orang lebih sensitif dan ‘disukai’ oleh nyamuk? Mari kita tengok apa yang ditemui oleh kajian-kajian pakar saintis tentangnya. Ramai tak sangka.
1. DARAH JENIS ‘O’
Nyamuk memang menghisap darah untuk menghasilkan protein daripadanya. Persoalannya, adakah sesetengah jenis darah lebih ‘menyelerakan’ berbanding darah lain? Ya. Menurut laman web sains Smithsonian.com, mereka yang memiliki darah jenis O adalah 2 kali ganda lebih menarik perhatian berbanding darah jenis A, iaitu kumpulan darah yang paling kurang diminati oleh nyamuk.
Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa sesetengah orang akan mengeluarkan bahan kimia melalui kulit mereka yang menyatakan jenis darah mereka.
2. BERBADAN GEMPAL
Salah satu cara nyamuk mengesan mangsa mereka adalah dengan cara menghidu karbon dioksida yang dihembuskan oleh manusia.
Umumnya, mereka yang berbadan besar biasanya akan menghasilkan lebih banyak karbon dioksida. Oleh itu, lebih mudahlah nyamuk mengesan mangsa ini.
3. AHLI SUKAN
Nyamuk amat tertarik dengan suhu badan yang lebih tinggi serta kandungan asid laktik, ammonia, dan asid urik yang biasanya didapati daripada peluh.
Walaupun atlet, ahli sukan, atau mereka yang aktif bergerak secara fizikal mempunyai kadar metabolisme yang lebih tinggi – yang juga diminati oleh nyamuk, faktor genetik juga memainkan peranan dalam bahan semulajadi yang terkandung pada badan.
4. WANITA MENGANDUNG
Dalam beberapa kajian seperti yang dilaporkan oleh Science Direct, wanita mengandung adalah 2 kali ganda lebih kerap digigit oleh nyamuk.
Saintis mempercayai bahawa ini adalah kerana wanita mengandung mempunyai suhu badan yang lebih tinggi dan melepaskan lebih banyak gas karbon dioksida.
Hal ini menyebabkan wanita mengandung sangat berisiko terhadap Virus Zika yang telah dikesan di negara kita.
5. KOMPOSISI MIKROB PADA KULIT
Kita semua mempunyai flora mikrob yang unik dan cantik yang hidup di kulit kita. Malah, kita mempunyai lebih banyak mikrob pada kulit kita berbanding sel-sel kulit yang sebenarnya. Dan komposisi unik mikrob kami mempengaruhi berapa nyamuk yang mahu menggigit kami.
6. BERPAKAIAN GELAP
Selalu kita dengar tips halau nyamuk adalah dengan mengenakan pakaian berwarna cerah. Tapi kenapa?
Ini kerana warna gelap menyerap haba, manakala warna cerah memantulkan haba.
Maka, nyamuk yang mempunyai deria suhu yang sangat sensitif ini lebih tertarik pada haba yang terdapat pada warna gelap. Selain itu, sains juga menguatkan dakwaan ini di atas fakta bahawa deria penglihatan mereka lebih tajam dalam keadaan gelap.
SUMBER : Sehinggit
Gentleman semua dah baca MASKULIN? Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.