Daun kaduk atau nama saintifiknya piper sarmentosum mempunyai rupa seperti daun sirih tetapi daunnya lebih lembut dan pedas sedikit apabila dimakan, sesuai dijadikan ulam untuk dimakan bersama nasi.
Daun kaduk mempunyai khasiatnya tersendiri terutamanya dalam bidang perubatan, sesuai digunakan untuk mengubati sembelit, sakit gigi, demam malaria, kecacingan, lemah badan, lenguh tulang, batuk dan juga panau.
Cara rawatannya ialah dengan merebus terlebih dahulu daun kaduk tersebut dan air rebusan sebelum diberi minum kepada mereka yang mengalami masalah dan penyakit yang disebutkan di atas.
Khasiat Daun Kaduk
Pucuk kaduk selain dibuat ulam yang menyelerakan samada di makan mentah atau di celur, daun yang tua direbus, sejukkan dan di buat air basuhan selepas membuang air kecil atau selepas habis haid.
Manfaatnya ialah dapat menjadikan awet muda, mengurangkn keputihan wanita, menghilangkan gatal dan kerengsaan pada bahagian sulit.
Anda juga boleh cuba mengambil sekeping pinang dan dikunyah bersama akar pokok kaduk. Telan cecair yang keluar bersama untuk merawat batuk dan menghilangkan asma.
Untuk rawatan sakit gigi dan gusi pula, anda boleh cuba kunyah daun kaduk bersama halia, berupaya mengurangkan sakit tersebut.
Bagi sesetengah orang yang dijangkiti kulat pada bahagian kaki, anda boleh mengambil air rebusan akar dan daun kaduk dan rendamkan kaki anda.
Jika anda mengalami masalah penghadaman, ambil air rebusan daun kaduk dan minum.
Anda juga boleh makan daun kaduk bersama nasi kerana daun kaduk berupaya membantu proses penghadaman di samping dapat mengatasi masalah angin dalam perut.
Jika anda menggunakan seluruh bahagian daun kaduk dan ia dijadikan minuman, ia berupaya merawat batuk dan kahak, melancarkan proses penghadaman dan menghilangkan senak perut.
Kandungan Nutrisi Daun Kaduk (Katuk) (100 gram)