Siapa kata bau kaki itu perkara kecil? Kamu banyangkan jika orang lain buka kasut dihadapan kamu dan nah! Meloyakan! Tak lalu nak bernafas. Bau kaki juga melambangkan kesihatan tubuh seseorang itu. Jadi jika kaki kamu berbau busuk yang teramat, ini langkah untuk mencegahnya.
PILIHAN STOKIN YANG TEPAT
Seperti yang kita tahu, kaki berbau disebabkan peluh yang berlebihan di kaki. Jadi kami sarankan untuk sentiasa sarungkan stokin dan pastikan stokin itu dari nilon dan kapas. Nilon dan kapas membantu untuk memberi ruang dan menyerap peluh. Jika kamu benar-benar adal masalah kronik tentang peluh di kaki, lebih bagus jika kamu bawa stokin extra jadi boleh bertukar ganti jika kamu tidak rasa selesa.
RENDAMAN CUKA
Cuka bukan sahaja mampu membuang kulit mati di tapak kaki, malah ia juga membantu untuk menghilangkna bau kaki. Cara terbaik adalah dengan merendam kaki anda selama seminggu hingga ke dua minggu. Rendamkan kaki anda selama 30 minit. Pasti berkesan.
RENDAMAN AIR GARAM
Selain cuka, garam antara pilihan lain untuk menggantikan cuka. Tetapi, jika anda menggunakan garam, anda harus merendam kaki anda selama 20 minit. Seperti mana cuka, garam juga oleh menghilangkan kelembapan pada kaki khusunya tapak kaki.
SEMBURAN TEPUNG JAGUNG
Mungkin anda semua mengetahui tentang semburan disinfectant yang mampu membunuh bakteria. Namun, ada lagi cara lain untuk anda membunuh bakteria dengan menggunakan semburan tepung jagung. Selain menjimatkan kos, ia juga mampu untuk mengawal bau kaki dan meresap kelembapan kaki anda. Lebih berbaloi! Cara lain anda boleh taburkan tepung jagung pada bahagian dalam kasut.
AIR REBUSAN TEH
Asid dalam teh mengecilkan liang roma pada kaki dan sekali gus membantu untuk mengurangkan peluh. Selain itu ia juga membantu untuk bertindak sebagai antibiotik untuk membunuh bakteria.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
ASICS Perkenelkan Kedai Konsep Terbarunya Dengan Falsafah ‘Sound Mind, Sound Body’
Buat penggiat aktiviti sukan terutamanya larian, jenama ASICS pastinya tidak asing lagi. Jenama asal Jepun ini cukup dikenali sebagai salah satu pengeluar barangan sukan yang cukup berkualiti tinggi.
Menembusi pasaran antarabangsa bukanlah satu perkara yang cukup mudah namun dengan pengalaman sedia ada mereka dengan kepakaran teknologi terkini menjadi ASICS cukup gah di mata penggiat sukan.
Melebarkan sayapnya untuk pasaran di Malaysia, ASICS telah melancarkan kedai konsep terbarunya di IOI City Mall, Putrajaya. Majlis pelancarannya disempurnakan oeh Ketua Pengawai Eksekutif ASICS, Yasuhito Hirota.
Majlis pelancaran ini turut diserikan dengan kehadiri atlet dan pempengaruh kecergasan popular seperti Tahira Najmunisaa, Ho Yen Mei, Daren James Nair, Ziq Junaidy, Nik Fakharuddin, Noor Amelia, Abdul Rahman Abu Hassan, Daphne Ng dan juga duta produknya, Hariz Hamdan.
Terletak di tingkat bawah di West Court, ASICS IOI City Mall Putrajaya membuka pintunya baru-baru ini untuk mengalu-alukan orang ramai untuk melihat pengalaman dalam kedai yang baharu dan dipertingkatkan. ASICS IOI City Mall Putrajaya merupakan Kedai ASICS pertama di Malaysia yang melaksanakan konsep reka bentuk ini.
Konsep peruncitan baharu ini mengambil iktibar daripada falsafah panduan jenama, ‘Sound Mind, Sound Body’ yang bertujuan untuk menggalakkan impak positif sukan pada minda. Merangkul kesederhanaan, pengguna dialu-alukan ke ruang intim yang diselingi oleh kemasan semula jadi dan tenang.
“Malaysia sentiasa menjadi pasaran yang sangat untuk ASICS. Kami berbesar hati untuk mencatatkan pertumbuhan yang luar biasa di negara ini dengan kesetiaan, kepercayaan dan sokongan di kalangan pelanggan.
“Pembukaan kedai konsep baharu ini menjadi satu peristiwa penting buat kami di ASICS. Ia mengukuhkan pertumbuhan jenama dan mencerminkan komitmen kami kepada pelanggan kami, menawarkan mereka lebih banyak pilihan dan kebolehcapaian kepada rangkaian produk kami yang luas serta menjalin hubungan yang lebih mendalam dengan pelanggan kami,” jelas Pengurus Negara ASICS Malaysia, Encik Boon Tib Soom Nik.
ASICS IOI City Mall Putrajaya akan menempatkan dan mempamerkan rangkaian luas kasut dan pakaian daripada pelbagai kategori sukan merentas Performance Running; Sukan Prestasi Teras daripada tenis, badminton kepada bola jaring dan bola tampar, serta Sportstyle, kategori gaya hidup jenama.
Antara tawaran istimewa yang dipaemrkan di ASICS IOI City Mall Putrajaya ialah koleksi terkini SS23 terkini seperti kasut larian GEL-NIMBUS™ 25 dan GEL-CUMULUS™ 25, siri larian laju METASPEED™+; SOLUTION SPEED FF, GEL-RESOLUTION™ 9 dan banyak lagi.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Makan Ringan Dahulu, Selepas Tarawih Baru Makan Berat Untuk Elak Badan Lesu Dan Gemuk
MAKAN SECARA SIHAT PENTING UNTUK MENGHINDARI BEBERAPA MASALAH KESIHATAN YANG BIASA BERLAKU PADA BULAN PUASA SEPERTI SEMBELIT, MAKANAN TIDAK HADAM, KEMBUNG PERUT, PEDIH ULU HATI DAN KANDUNGAN GULA RENDAH DALAM DARAH.
IA JUGA PENTING UNTUK MEMBOLEHKAN SESEORANG ITU BERPUASA DENGAN SELESA DI SAMPING MENDAPAT FADILAT RAMADAN. JUSTERU, MAKANLAH SECARA SEDERHANA DAN PASTIKAN PENGAMBILAN HIDANGAN SEIMBANG UNTUK KEKAL SIHAT PADA BULAN PUASA.
Walaupun berpuasa, kita perlu mengamalkan asas makan secara sihat iaitu makan pelbagai jenis hidangan secara sederhana dan seimbang. Kita mesti mengambil makanan daripada semua kumpulan makanan berasaskan Piramid Makanan Malaysia.
1.PILIH MAKANAN RINGAN DAHULU
Ini kerana tidak ada satu makanan yang dapat membekalkan semua nutrien diperlukan tubuh. Makanan yang diambil mestilah mengandungi kumpulan makanan berikut:
– Nasi, roti, bijirin dan hasil bijirin
– Buah dan sayur
– Ikan, ayam, daging dan kekacang
– Susu dan produk tenusu
– Sedikit minyak, lemak, gula dan garam
Jangan makan secara berlebihan sewaktu berbuka puasa kerana selepas seharian berpuasa, aktiviti gastrik di dalam perut akan menurun pada tahap minimum. Apabila kita mengambil makanan semasa berbuka puasa, aktiviti gastrik akan meningkat. Kebiasaannya kita akan mengambil makanan yang banyak sewaktu berbuka puasa.
Ini menyebabkan peningkatan asid yang terlalu mendadak. Keadaan ini akan mengakibatkan ketidakselesaan dan boleh menjejaskan kesihatan.
Justeru, makanlah makanan ringan terlebih dulu sewaktu berbuka puasa untuk mengelakkan peningkatan aktiviti gastrik yang mendadak.
2.AMBIL KURMA DAHULU
Mengikut sunah Rasulullah SAW, kita digalakkan mengambil tiga biji kurma sebagai makanan pertama sewaktu berbuka puasa. Kurma bukan saja kaya dengan tenaga, tetapi mengandungi serat, vitamin dan mineral.
Ini diikuti dengan separuh cawan jus buah-buahan. Selepas itu, bolehlah mengambil satu mangkuk kecil sup sayur berserta satu atau dua keping roti.
Pengambilan makanan ini dalam kuantiti yang betul boleh mengembalikan paras gula rendah dalam darah kepada paras normal. Namun, hadkan pengambilan makanan manis seperti kuih, kek dan air manis sewaktu berbuka puasa.
Pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula boleh mengakibatkan peningkatan berat badan walaupun pada bulan puasa.
3.MAKAN SELEPAS TARAWIH
Makan malam yang lebih berat digalakkan sebaik saja selesai mengerjakan solat Maghrib. Hidangan makan malam yang disarankan ialah satu setengah cawan nasi putih, seketul ikan atau ayam dan secawan sayur campur.
Jika boleh, elakkan makanan berminyak dan bersantan. Ambil buah serta lebihkan minum air kosong. Hidangan lewat malam atau moreh, boleh diambil jika perlu.
Elakkan mengambil makanan yang berat, cukuplah sekadar snek ringkas seperti kacang, sandwic, yogurt, roti, biskut, satu atau dua ketul kuih dan segelas susu.
4.MINUM AIR MASAK BANYAK SEMASA BERBUKA
Lebihkan pengambilan air kosong. Pengambilan makanan berat seperti mi atau nasi mengakibatkan ketidakselesaan dan boleh mengganggu tidur anda.
Sembelit pada bulan puasa adalah masalah yang mungkin boleh berlaku disebabkan kita kurang minum air dan makanan berserat serta banyak makan makanan diproses.
Sekiranya mengalami masalah ini, tingkatkan pengambilan air, buah serta sayur. Pastikan ambil enam hingga lapan gelas air, tiga hidangan sayur dan setengah cawan sayur serta dua biji buah sehari.
Pengambilan air juga boleh diambil dalam bentuk jus buah atau sup sayur. Untuk mengelakkan kehilangan air dari dalam badan, kurangkan pengambilan minuman yang mengandungi kafein seperti teh, kopi atau minuman berkarbonat.
Kurangkan kekerapan mengambil makanan segera yang tinggi kandungan lemak dan garam. Selain itu, lakukan juga senaman ringan seperti regangan dan berjalan untuk membantu melancarkan sistem penghadaman.
Pengambilan air mencukupi
Walaupun berpuasa, kita perlu mengambil enam hingga lapan gelas air sehari. Air penting untuk fungsi badan yang sempurna. Pengambilan air yang mencukupi juga perlu untuk mencegah sembelit.
Kekurangan pengambilan air boleh mengakibatkan kita keletihan. Jika boleh, utamakan air kosong. Namun, kita boleh mengambil air dalam bentuk jus buah ataupun susu rendah lemak.
Elakkan pengambilan air manis yang mengandungi pewarna dan perisa tiruan. Ketika berbuka puasa, digalakkan menyediakan sendiri air minuman di rumah kerana ia lebih terjamin kebersihannya.
Selain minum air, kita juga boleh meningkatkan pengambilan cecair dengan mengambil sup sayur atau jus buah. Berikut beberapa cara yang boleh diamalkan untuk membantu meningkatkan pengambilan air:
– Minum dua gelas air sewaktu berbuka. Ini termasuk jus buah ataupun susu rendah lemak.
– Minum dua hingga tiga gelas air sebelum tidur.
– Minum dua gelas air sewaktu bersahur.
BERIKUT BEBERAPA PANDUAN UNTUK ANDA KEKAL CERGAS PADA BULAN PUASA
– Ambil makanan yang berkhasiat iaitu mengandungi karbohidrat, protein, vitamin, mineral serta sedikit lemak.
– Lakukan aktiviti fizikal untuk meningkatkan metabolisme. Waktu yang sesuai untuk melakukan aktiviti fizikal ialah setengah jam sebelum berbuka ataupun selepas makanan yang dimakan hadam.
– Minum banyak air terutama air kosong untuk mengelakkan dehidrasi kerana badan kita memerlukan air yang banyak.
– Elakkan mengambil minuman berkafein kerana ia boleh menghalang penyerapan zat makanan oleh badan.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
20 Sebab Mengapa Lelaki Perlu Jamah Buah Betik Yang Ranum
SETIAP KEHIDUPAN DI MUKA BUMI INI MEMPUNYAI FUNGSINYA, BEGITU JUGA DENGAN BUAH BETIK, SELAIN MENJADI HIDANGAN BERKHASIAT, IA TURUT MENDATANGKAN BANYAK KELEBIHAN, INI 20 SEBAB MENGAPA LELAKI PERLU MAKAN BUAH BETIK MULAI SAAT INI.
1. Mengubati sembelit dan buasir
Jika mengalami sembelit cubalah memakan betik. Ia murah lagi selamat. Betik juga penawar yang ideal bagi penyakit buasir berdarah, Malah menurut para doktor dengan mengamalkan memakan beberapa potong buah betik selepas makan, bukan saja dapat membantu penghadaman makanan serta membekalkan berbagai-bagai vitamin, zat galian dan serat yang kita perlukan, bahkan dapat menjauhkan kita daripada cacing pita dan kerawit di dalam perut. Ini kerana betik mengandungi unsur yang disebut ‘ anthelmintic’ yang dapat membunuh kuman.
2. Mencegah batu karang
Sebahagian doktor dan pakar pemakanan mengatakan bahawa buah betik ranum jika dicampur dengan madu asli adalah baik bagi sesiapa yang tidak lawas kencing dan menghidap berbagai-bagai masalah pada sistem kencingnya. Dengan membuang air kecil secara baik, dapat menghindarkan kita dari mendapat masalah batu pada pundi kencing kita.
3. Sebagai tonik tambahan
Memakan buah betik setiap hari dapat menambahkan tenaga badan dan menjadi sumber pembersih perut yang amat berkesan. Ia amat mujarab bagi menyembuhkan berbagai-bagai gangguan perut dan penghadaman makanan. Jus buah betik ranum, jika dicampur dengan susu dan madu boleh menjadi tonik yang tinggi khasiatnya bagi kanak-kanak yang sedang membesar, wanita yang sedang hamil, wanita yang menyusukan dan kepada mereka yang lemah tenaga kerana sakit.
4. Mengubati sakit-sakit otot
Daun betik yang dilayur di atas api dapat mengubati sakit-sakit otot apabila dilekapkan pada bahagian yang sakit. Bagi mengubati sakit sendi pula, meminum air perahan dari daun muda yang ditumbuk lumat dan dicampurkan dengan sedikit perahan limau nipis boleh membantu.
5. Merawat masalah kulit
Bagi merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kedutan, hancurkan buah betik tersebut. Kemudian tampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi.
6. Mengubati tumit pecah-pecah
Betik juga boleh digunakan untuk mengubati tumit pecah-pecah yang boleh menyebabkan kaki terasa sakit. Salah satu daripada rawatan tradisional bagi mengubati masalah ini ialah dengan menggunakan buah betik muda yang dibelah dua kemudian diambil getahnya dan sapu dibahagian tumit yang pecah.
7. Ulam-ulaman
Daun betik terutama pucuknya yang muda sering direbus untuk dijadikan ulam. Selain itu, air rebusan daun betik dapat melegakan perut dengan mengeluarkan segala angin. Buah betik mentah (yang masih hijau) enak jika dibuat kerabu.
8. Merawat Hemoroid
Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C, ia berkesan merawat hemoroid atau buasir dan sembelit. Makan buah betik boleh memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit.
9. Kaya dengan vitamin C
Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu, ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin.
10. Kaya dengan vitamin A
Buah betik kaya dengan vitamin A (kulitnya) dan juga kalium. Nutrien -nutrien penting yang terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri.
11. Melembutkan daging
Daun betik pula mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium. Jika memanggang daging yang dibalut dengan daun betik, ia dapat melembutkan daging tersebut.
12. Mengubati ketumbuhan dan hipertensi
Di Ghana ia juga digunakan untuk mengubati ketumbuhan manakala pucuknya boleh mengubati penyakit tekanan darah tinggi.
13. Kurangkan berat badan
Khasiat buah betik selalu dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan disamping menghaluskan kulit dan mampu menjadikan wajah sentiasa awet muda.
14. Merawat denggi
Daun betik tua, dikatakan boleh dibuat jus untuk mengubati penyakit denggi. Dengar khabarnya, platelet pesakit denggi akan segera bertambah jika meminum jus daun betik. Sejauh mana kebenaran ini, tidaklah diketahui.
15. Menyingkirkan cacing kerawit
Biji betik pula boleh digunakan untuk menyingkirkan cacing gelang dan cacing kerawit pada kanak-kanak. Caranya ialah dengan mengambil segengam biji betik dan tumbuk hingga hancur kemudian direbus dan diminum oleh kanak-kanak tersebut, tetapi awas, ia dipercayai tidak berapa sesuai untuk wanita yang sedang mengandung.
16. Legakan sakit gigi
Getah betik juga berguna bagi melegakan kesakitan gigi yang berlubang dengan cara menitikkan getah pada lubang gigi tersebut atau boleh juga menggunakan kapas.
17. Menghentikan pendarahan
Daun betik yang ditumbuk lumat kemudian dicampurkan dengan sedikit garam dan kemudian dilekapkan pada tempat yang luka dan dibalut dapat menghentikan pendarahan.
18. Mencegah penyakit kandung hempedu
Selain mengandungi vitamin C yang tinggi, iaitu dua kali ganda kandungan vitamin C di dalam buah limau, betik juga boleh mencegah penyakit yang mendera kandung hempedu. Ini merupakan hasil kajian pakar pemakanan dari University of California, San Francisco terhadap lebih daripada 13 ribu orang. Setelah menganalisis kadar darah sukarelawan, para pengkaji mendapati bahawa mereka yang mempunyai kadar vitamin C yang rendah, akan mengalami risiko menderita penyakit kandung hempedu yang tinggi. Walaupun sumber vitamin C boleh didapati daripada pelbagai jenis buah dan sayuran, tetapi sebiji buah betik dalam ukuran sederhana (±280 gram) mengandungi 88 mg vitamin C dan 500 kj kalori. Ini ialah jumlah yang amat besar. Penyakit kandung hempedu lebih banyak menyerang wanita berbanding lelaki, oleh itu amalan makan betik amat baik untuk kaum wanita.
19. Mengurangkan keradangan
Betik mempunyai beberapa enzim protein pencernaan unik termasuklah papain dan chymopapain. Dipercayai enzim ini mampu membantu mengurangkan keradangan dan dapat merangsang penyembuhan akibat kesan terbakar. Sebagai tambahan, khasiat antioksida di dalam betik termasuklah vitamin C, E dan beta karotena juga amat baik dalam mengurangkan keradangan. Papain di dalam betik muda juga dikatakan amat berguna dalam masalah kekurangan jus gastric, mucus tidak elok yang berlebihan di dalam perut, dyspepsia dan keradangan usus. Buah yang masak pula jika dimakan selalu, mampu mengurangkan masalah sembelit, hemoroid atau buasir, najis yang berdarah dan kronik. Jus yang dihasilkan daripada biji betik juga dikatakan berguna dalam merawat dyspepsia dan najis berdarah.
20. Merawat penyakit tekak
Jus betik yang dicampurkan dengan madu pula dikatakan boleh digunakan dalam merawat tonsil yang kemerahan akibat difteria dan penyakit tekak yang lain. Ramuan ini dikatakan mampu mencairkan membran dan menghalang jangkitan daripada merebak.
Sumber : Diarikurus
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI