Biasanya bila hidung berdarah, kita akan dongakkan kepala kononnya untuk menghentikan aliran darah tersebut. Rupanya cara yang kita buat selama ini salah.
Menurut Dr Ezairy M.Sallih yang bertugas di Jabatan Otorinolaringologi (Telinga, Hidung & Tekak), mendongakkan kepala ketika hidung berdarah berisiko menyebabkan darah hidung masuk ke saluran pernafasan.
Jadi apa yang sepatutnya anda buat? Kalau nak tahu langkah sewajarnya yang anda perlu buat bila hidung berdarah, ikuti perkongsian ini.
BACA: Rawat Buasir Berdarah Guna Peria Katak, Ustaz Ini Kongsi Cara Mudah & Mustajab!
Jangan dongakkan kepala ketika pendarahan hidung!
Ini yang selalu masyarakat kita lakukan. Mendongak ke atas supaya darah berhenti dan tidak lagi keluar.
Dua perkara perlu dipastikan apabila pendarahan hidung sedang berlaku.
1. Pendarahan hidung berhenti.
2. Tidak berlaku komplikasi tambahan kepada pesakit.
BACA: Cara Nak Atasi Kerap Bersin & Hidung Berair Untuk Penghidap Resdung!
Langkah perlu dan MESTI buat bila hidung berdarah
1. Bertenang. Ini perkara paling penting bagi memastikan anda melakukan perkara yang sepatutnya.
2. Tundukkan kepala. JANGAN DONGAKKAN KEPALA. Apabila anda dongakkan kepala anda ke atas, ia akan menyebabkan darah daripada hidung masuk ke salur pernafasan. Ini boleh mengakibatkan komplikasi lebih buruk berlaku!
3. Tekan, compress atau pinch pangkal hidung anda. Ini akan memastikan pendarahan hidung berhenti.
4. Letakkan ais pada bahagian dahi bagi mengurangkan pendarahan daripada terus berlaku.
5. Lakukan langkah ini selama 15-20 minit. Jika pendarahan berkurang, lakukan sekali lagi.
6. Jika tidak ada tanda-tanda pendarahan akan berhenti, segera ke hospital. Pendarahan perlu dihentikan segera.
Sila #kongsi tulisan ini kepada mereka yang anda sayang. Moga ia bermanfaat.
Dr Ezairy M.Sallih
#doktortelingahidungtekak
Jangan cuba-cuba masukkan air ke dalam hidung untuk mencuci dan menghentikan pendarahan. Ia tidak membantu.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Pewangi Salah Satu Punca Kanser
SEKARANG NI, NAK BELI PRODUK PUN TAKUT SEBAB BANYAK SANGAT BAHAN KIMIA DALAM YANG DICAMPUR.
BAHAN BERBAHAYA DALAM PRODUK KECANTIKAN. BOLEH MENYEBABKAN KANSER?
Jika kita berpendapat bahawa produk-produk kecantikan kulit yang di import dari negara luar selamat sepenuhnya. Sebenarnya tidak!
Terdapat beribu-ribu bahan kimia dalam produk kecantikan pelbagai jenama ni, banyak yang diserap ke dalam badan anda. Bahan kimia ini mencekik kita dari dalam dan membunuh kita perlahan lahan.
Banyak daripada bahan kimia sintetik di dalam produk ini memberi kesan
- Iritasi kulit, menembusi kulit
- Mengganggu fungsi sistem endokrin
- Dan karsinogenik (penyebab kanser).
- Parabens.
Parabens digunakan secara meluas sebagai bahan pengawet yang menghalang pertumbuhan bakteria, kulat dan yis dalam produk kosmetik. Bunyi yang baik, bukan? Tidak begitu pantas, mereka melakukan lebih daripada itu.
Parabens memiliki sifat-sifat menghampiri hormon estrogen yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara. Bahan kimia ini diserap melalui kulit dan telah dikenal pasti dalam sampel biopsi dari tumor payudara.
Mereka boleh didapati dalam make-up, pencuci badan, deodoran, syampu dan pembersih muka.
- Warna sintetik.
Jika kita perhatikan pada label produk kosmetik & kecantikan dalam simpanan. Cari FD & C atau D & C.
Ada tak? Kalau ada, ini sebenarnya mewakili warna tiruan yang digunakan dalam produk.
F – mewakili makanan dan D & C mewakili dadah dan kosmetik. Abjad abjad ini mendahului warna dan nombor dalam susunan (contohnya, D & C Merah 27 atau FD & C biru 1).
Warna-warna sintetik ini diperolehi daripada petroleum atau arang batu sumber tar.
Warna warna sintetik (buatan manusia) ini disyaki menjadi punca kanser (karsinogen) pada manusia, kerengsaan kulit dan dikaitkan dengan ADHD pada kanak-kanak.
ADHD ni satu keadaan di mana anak-anak kita kurang fokus & hiperaktif.
The European Classification and Labeling telah mengelaskan bahan ini sebagai karsinogenik pada manusia & Kesatuan Eropah telah mengharamkan penggunaannya.
- Fragrance / Wangian.
Kalau kita periksa belakang botol produk ni, ada yang tertulis “fragrance” aka wangian. Apa sebenarnya wangian ni. Istilah ini telah dicipta untuk melindungi “formula rahsia” syarikat pengeluar
Tapi selamat ke untuk kita guna wangian ni? Sebab apa?
Sebab tahun lepas kita boleh baca di akhbar, wangian dari bahan kimia tertentu boleh sebabkan kanser.
Rupa rupanya banyak bau bauan yang kita sangka kan semula jadi, berasal dari bahan kimia. Termasuklah bau limau, tomato, lavender dan sebagainya.
Tetapi sebagai pengguna produk ini, kita boleh secara tanpa sedar memasukkan ramuan yang mengandungi bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan kita.
Menurut Environmental Working Group (EWG) Skin Deep Database, Wangian wangian ini telah dikaitkan dengan
- Alahan
- Dermatitis
- Masalah pernafasan
- Dan kemungkinan gangguan ke atas sistem pembiakan / kesuburan. Bahan bahan berbahaya ini boleh didapati dengan mudah di rumah kita .
- Minyak wangi
- Cologne
- Perapi
- Syampu
- Pencuci badan
- Dan pelembap.
Terutama dalam produk-produk import.
4.Phthalates.
Phthalates adalah sekumpulan bahan kimia yang digunakan dalam beratus-ratus produk untuk meningkatkan fleksibiliti dan kelembutan plastik.
Phthalates utama yang di gunakan secara meluas dalam kosmetik dan produk penjagaan peribadi adalah
- Phthalate dibutil di kuku,
- Phthalate diethyl dalam minyak wangi dan losyen
- Dan dimetil phthalate dalam semburan rambut.
.
Bahan ini telah dikenal pasti sebagai
- Pengganggu sistem endokrin
- Dan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara
- Perkembangan payudara di awal usia bagi perempuan
- Dan kecacatan sistem pembiakan lelaki dan perempuan semasa kelahiran.
Bahaya kan? Malangnya, penggunaan bahan ini tidak dinyatakan pada setiap produk kerana ia digolongkan bersama wangian ( kononnya termasuk dalam “formula rahsia” yang digunakan syarikat tersebut), salah satu kelemahan utama dalam undang-undang yang telah dieksploitasi syarikat pengeluar.
Bahan bahan ini juga boleh didapati dalam
- Deodoran
- Minyak wangi / colognes
- Semburan rambut
- Dan pelembap.
.
5.Triclosan.
Triclosan digunakan secara meluas oleh syarikat pengeluar sebagai bahan kimia antimikrob. Sedangkan bahan ini dah dikenal pasti sebagai pengganggu sistem endokrin. Terutama sekali pada sistem tiroid. Dan hormon pembiakan yang menjejaskan kesuburan suami & isteri. Triclosan juga dikenali menyebabkan kerengsaan (ketidakselesaan) kulit.
Kajian lanjut menunjukkan penggunaan triclosan menyebabkan bakteria semakin kebal antibiotik.
Tiada bukti mencukupi yang menyokong penggunaan sabun anti-bakteria mengandungi triclosan memberikan lebih manfaat berbanding cucian sabun biasa & air.
Tricolson boleh didapati dalam
- Ubat gigi
- Sabun antibakteria
.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Ini Sebab Mengapa Ramai Suami Suka Isteri Mereka Amal Pemakanan Manjakani?
Manjakani telah digunakan dalam perubatan tradisi sejak berzaman-zaman. Ia adalah herba yang amat banyak digunakan untuk kesihatan wanita. Ia diambil oleh ibu-ibu yang baru lepas melahirkan untuk mengembalikan bentuk badan, kesejahteraan rahim dan saluran peranakan. Ia juga dikatakan mampu mengembalikan kehebatan seorang wanita seperti anak gadis. Manjakani juga banyak digunakan untuk merawat sakit gigi, cirit-birit, sakit perut dan buasir.
Manjakani atau dikenali juga dengan nama majuphal (dalam perubatan tradisi india), Mazu, Turkish gall di timur tengah dan pelbagai nama lain lagi biasanya diperoleh dari pokok Aleppo oak (Quercus infectoria).
TAHUKAH ANDA SEBENARNYA MANJAKANI BUKANLAH SEJENIS BUAH?
Manjakani terhasil apabila sejenis serangga penyengat ‘gall wasp’ menyuntik larvanya ke batang lembut tumbuhan Quercus infectoria. Tindak balas dari tumbuhan menghasilkan bengkakan seperti tumor yang berisi nutrisi dan juga memberikan perlindungan untuk pertumbuhan larva. Apabila bahagian bengkakan (gall) ini kering dan mengeras, ia dipanggil manjakani!
BENARKAH PENGAMBILAN MANJAKANI MENGECUTKAN RAHIM DAN MENGURUSKAN BADAN?
Sebenarnya, manjakani kaya dengan asid gallic dan terbitannya (contohnya gallotannic acid). Tiada kajian terperinci yang benar-benar sahih secara saintifik menunjukkan manjakani mampu menguruskan badan dan membantu pengecutan rahim.
Namun, kandungan asid gallic dalam manjakani mungkin sedikit memberi kesan kerana asid gallic dikenali sebagai perencat enzim carbonic anhydrase yang lemah. Perencatan enzim ini menyebabkan aktiviti diuresis berlaku dan mengurangi penyerapan kembali air kedalam tubuh di buah pinggang. Jadi pembuangan air ini mungkin nampak seperti ibu-ibu mengalami penyusutan berat badan.
BENARKAH PENGGUNAAN MANJAKANI BOLEH MERAWAT DAN MENGELAKKAN KEPUTIHAN?
Ada pengguna yang memasukkan terus serbuk atau pil manjakani kebahagian sulit. Ada juga penjual-penjual produk yang menyarankan untuk memasukkan produk manjakani mereka kedalam faraj untuk rawatan keputihan dan rawatan mengetatkan dan mengencangkan vagina.
Manjakani (dan ekstrak manjakani) telah dilaporkan mempunyai aktiviti antibakteria. Menariknya, manjakani juga dilaporkan mempunyai aktiviti fungistatik terhadap yis candida (yang banyak menyebabkan jangkitan dan ‘keputihan’.
Kandungan asid gallic yang merencat aktiviti enzim carbonic anhydrase juga membuat tisu bahagian sulit kering. Jadi tiadalah lelehan keputihan.
Sebenarnya, lelehan faraj (vaginal discharge) adalah normal pada wanita. Ia terdiri dari lendiran mukosa, sel dan bakteria baik yang melembapkan kawasan faraj dan melindunginya dari jangkitan.
Lendiran ini berubah konsistensi dari cair ke likat (ketika ovulasi) bergantung pada hormon dan kitar haid seseorang wanita tersebut (Baca: Period ke?). Hanya apabila warnanya berubah dan berbau, ia memberi petanda anda dijangkiti fungus ataupun bakteria.
Kawasan faraj juga dilindungi oleh bakteria baik yang biasa hidup dalam pH normal di kawasan tersebut. Apabila kita memasukkan sesuatu yang asing dan tidak ‘hygenic’ kedalam faraj, ia akan mengganggu persekitaran normal faraj. Ini mendedahkan kita pada jangkitan!
BENARKAH PENGGUNAAN MANJAKANI MENGEMBALIKAN DAN MENGETATKAN VAGINA?
Ini adalah kegunaan manjakani yang paling unggul dan paling banyak digembar-gemburkan. Ia juga adalah ‘selling point’ utama bagi banyak produk-produk manjakani di pasaran. Manjakani telah dilaporkan mempunyai aktiviti untuk mempercepatkan pembaikan luka. Namun, ia tidak pernah diuji pada manusia.
Kandungan asid gallic dalam manjakani seperti yang dibincangkan di atas mungkin menyebabkan kawasan faraj kering dan terasa ‘ketat’. Kandungan tannin yang tinggi (50 – 70%) dalam manjakani sebenarnya bersifat astringent. Tannin adalah biomolekul polyphenolic yang mampu menyebabkan tisu otot mengecut (seperti keadaan memakan buah-buahan yang belum masak dan masam, kecut otot mulut dibuatnya!).
Keadaan pengecutan ini adalah sementara dan tidak berpanjangan.
Penggunaan suppository manjakani yang kerap mungkin akan menyebabkan faraj mengalami kekeringan dan merosakkan lapisan mukosa yang melindungi faraj. Ini pasti akan menyebabkan iritasi dan memudahkan pelbagai jangkitan.
Berhati-hati mengambil apa jua produk, walaupun persediaan herba. Banyak produk dipasaran yang terdapat adulterasi dengan penambahan steroid dan bahan-bahan terlarang. Semaklah dahulu menggunakan senarai semakan di laman web NPRA.
Jika mahu menggunakan herba manjakani yang asli, gunakanlah secara berpada-pada.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Avocado Berkesan Turunkan Berat Badan
- PENUH NUTRISI
Buah avocado mengandungi banyak nutrisi penting dan biasanya diletakkan di dalam banyak juadah di barat untuk menambahkan rasa dan tekstur.
Di antara nutrisi yang terdapat di dalam buah avocado adalah:
- Vitamin K
- Folate
- Vitamin C
- Potassium
- Vitamin B5
- Vitamin B6
- Vitamin E
Selain itu, ianya juga mengandungi sejumlah kecil magnesium, manganese, copper, zat besi, zink, fosforus, vitamin A, B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin) dan B3 (Niacin).
Buah ini mengandungi 160 kalori, 2g protein dan 15g lemak. Buah avocado ini tidak mengandungi kolestrol atau sodium, dan rendah dalam kuantiti lemak tepu.
- AVOCADO MEMPUNYAI POTASIUM YANG LEBIH TINGGI BERBANDING PISANG
Potasium adalah salah satu nutrient yang orang selalu kurang ambil. Potasium boleh mengekalkan kestabilan dan fungsi sel di dalam badan, selain berperanan penting di dalam badan.
Salah satu khasiat buah avocado adalah ianya tinggi kadar potasium. Setiap sajian 100g, mengandungi 4% lebih banyak daripada pisang, yang mana sudah dikira buah yang tinggi kadar potasiumnya.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan potasium yang banyak (dengan terkawal) boleh mengurangkan tekanan darah, iaitu satu faktor utama kepada masalah jantung, strok dan kegagalan buah pinggang.
- AVOCADO MEMPUNYAI ASID LEMAK MONOTAKTEPU (MONOUNSATURATED FATTY ACIDS)
Buah avocado tidak dinafikan bahawa mengandungi kadar lemak yang tinggi. Malah, 77% kalori di dalam buah ini datangnya daripada lemak tersebut, membuatkan buah ini antara buah yang berlemak.
Tetapi, perlu ingat bahawa lemak yang terdapat di dalamnya adalah asid oleik (oleic acid).
Ini bermaksud bahawa ianya adalah asid lemak monotaktepu (monounsaturated fatty acids) – berikan kebaikan kepada badan. Lemak itu juga terdapat di dalam minyak zaitun.
Asid oleik dibuktikan boleh mengurangkan kadar keradangan dan mempunyai kesan yang positif kepada gen pembawa kanser.
- AVOCADO KAYA DENGAN SERAT
Serat ataupun fiber merupakan nutrient yang banyak terdapat dalam buah avocado.
Serat adalah sejenis bahan tumbuhan yang tidak dicerna di dalam usus. Serat boleh membantu penurunan berat badan, mengurangkan kadar gula dalam darah dan memudahkan proses membuang air besar.
- PENGAMALAN AVOCADO BOLEH MENGURANGKAN KOLESTROL BADAN
Masalah jantung merupakan salah satu punca utama kepada kematian di dunia. Masalah jantung pula sering dikaitkan dengan saluran darah, tahap kolestrol, trigliserida, tekanan darah dan sebagainya.
Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik , yang membantu mengawal tahap homocysteine . Tahap homocysteine dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E, glutation, dan lemak monotaktepu, yang membantu dalam mengekalkan jantung yang sihat.
- MEMBANTU PENYERAPAN NUTRISI
Apabila membincangkan hal nutrisi dan nutrient, ianya bukanlah bergantung kepada jumlah semata-mata.
Badan juga perlukan kemampuan untuk menyerapnya – dari sistem penghadaman ke dalam sel badan untuk diproses dan digunakan.
Some nutrients are “fat soluble,” meaning that they need to be combined with fat in order to be utilized.
Sesetengah nutrient adalah “fat soluble,” bermaksud ia perlukan lemak untuk dihadam – ini termasuklah vitamin A,D,E dan K.
Satu kajian mendapati bahawa pengambilan buah avocado boleh meningkatkan penyerapan antioksida sebanyak 26%.
- MENGANDUNGI ANTIOKSIDA YANG BOLEH MELINDUNGI MATA
Bukan sahaja avocado boleh meningkatkan kadar penyerapan antioksida, bahkan ianya sendiri mengandungi antioksida yang tinggi.
Ini merangkumi nutrisi seperti Lutein dan Zeaxanthin, yang mana sangat penting kepada kesihatan mata.
Satu kajian menunjukkan bahawa nutrisi ini boleh mengurangkan risiko katarak mata dan degenerasi makula, yang mana biasa dialami oleh orang tua.
Oleh itu, pengamalan buah avocado boleh memberikan kesihatan kepada mata dalam jangka masa yang lama.
- BUAH AVOCADO BOLEH MELEGAKAN SIMPTOM ARTHRITIS
Arthiritis merupakan masalah yang biasa di alami oleh orang tua.
Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak buah avocado dan minyak kacang soya, dikenali sebagai Avocado and Soybean unsaponifiables boleh mengurangkan simptom arthirtis pada tulang (osteoarthritis).
- AVOCADO BOLEH TOLONG KURANGKAN BERAT BADAN
Terdapat beberapa bukti akan kenyataan ini.
Di dalam satu kajian yang melibatkan dua kumpulan, satu kumpulan diarah untuk makan makanan yang mengandungi buah avocado, manakala kumpulan satu lagi makan makanan yang sama tanpa buah avocado.
Kemudian, mereka akan disoal dengan beberapa soalan berkaitan dengan lapar dan kadar kekenyangan.
Responden yang makan buah avocado meresakan 23% lebih kenyang.
Jika kajian ini betul, maka dengan kerapkan makan buah avocado, anda boleh mengurangkan kadar pengambilan kalori dan lebih senang untuk mengikut jadual diet.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI