Cara Pulih Rambut Gugur Guna Produk Drugstore. Dulu 20-30 Helai, Kini 2-5 Helai Je!

9642

Baik lelaki atau perempuan pasti risau kalau berdepan dengan rambut gugur. Bimbang jika rambut gugur tidak diatasi segera boleh menyebabkan rambut semakin menipis dan akhirnya botak.

Berpengalaman dengan masalah rambut gugur yang kronik, Nur Alina Muhammad Abduh berkongsi di laman Facebooknya cara-cara dia mengatasi rambut gugur dengan produk rambut. Petua yang diamalkannya hampir setahun ini diperolehnya di Twitter hasil perkongsian orang lain.

Alhamdulillah, masalahnya berjaya diatasi dan rambut gugur juga semakin berkurangan berbanding sebelum ini. Jika anda berdepan dengan masalah yang sama, pastikan anda amalkan cara ini langkah demi langkah untuk mendapatkan hasil yang memberangsangkan.

Selamat mencuba!

BACA: Dapat 26k Shares, Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Lebatkan Rambut Guna 3 Bahan Je!

Amalkan rutin hampir setahun

Salam. Kakak rasa terpanggil untuk kongsi rutin penjagaan rambut yang kakak amalkan hampir setahun ini. Rutin ni kakak ikut lepas baca perkongsian seseorang di laman twitter. So, kakak cuba dan amazingly, its work guys.

Untuk info, keguguran rambut kakak sangat kronik. Tapi kronik yang tidaklah sampai botak. Sebab asal rambut kakak memang sangat tebal. Tapi semakin tua ni, semakin teruk keguguran rambut. Pernah shampoo girl bgtau kakak waktu cuci rambut dulu, dia cakap dia x pernah jumpa lagi orang yang keguguran rambut teruk macam kakak ?. Macam-macam shampoo kakak sudah try. Tell me. Semua brand-brand dalam Watson tu dah pernah. Geng-geng MLM punya shampoo pun sudah. Tapi hasil tetap mengecewakan.

So, lets begin the journey

1. Sebelum plan nak cuci rambut, pakai hair oil dulu.

Any brand doesn’t matter. Yang penting fungsinya sebagai minyak rambut. Jangan pegi bantai Pomede laki kau pulak. Pakai dalam amaum yang banyak. Banyak sampai kau rasa geli mau pegang rambut sendiri. Biarkan dalam 20 ke 30 minit macam tu. So, kalau plan mau cuci rambut, jangan kau p buat time mau pegi kerja. Confirm merahlah punch card kau nanti.

Kakak pakai 3 brand seperti yang dalam gambar. Tukar-tukar ikut mood. Tapi yang paling best Argan Oil tu. Serius best. Kesan on the spot. Tapi memandangkan kakak ni cuma golongan B40, kakak x mampu mau beli Argan Oil ni selalu. Mahal oi. Satu botol RM60. Dah lah botol pun secoet jak. So, kakak sedar diri, kakak pakai brand Himalaya tu. Harga kalau x silap dalam RM20 macam tu. Minyak Zaitun Syurah tu, kakak bantai anak buah punya. Dia x tau. Jangan risau.

Apa tujuan minyak rambut ni? Untuk melembapkan kulit kepala uolsss. Rambut gugur ni sebab kulit kepala kering. So, kulit kepala perlukan minyak untuk sentiasa lembap walaupun kepala kita ni naturally memang berminyak. Tapi x banyak. So, perlu ada tambahan.

2. Lepas minyak rambut, mestilah pakai shampoo.

Shampoo rambut sehingga kau rasa rambut sudah tidak berminyak lagi. Cuci bersih-bersih macam kau basuh punggung lepas berak. Kalau yakin rambut dah x berminyak, then stop.

Kakak guna dua brand shampoo di atas. Tukar-tukar maksudnya. Kalau rasa mau pakai Loreal, kakak pakai. Kalau rasa bosan dengan bau Loreal, kakak pakai Safi Shayla. Kau pun terpulanglah. Mau pakai syampoo apa pun terpulang. Kalau ada brand syampoo yang kau sudah biasa, teruskan. Tiada hal. Cuma kakak nasihatkan, klu memang kau mau merawat rambut gugur, pakailah shampoo yang hair fall.

3. Conditioner. Part ini paling banyak orang abaikan.

Kakak dulu-dulu pun sama. Lepas shampoo, setel. Tapi sebenarnya, part pakai conditioner adalah part paling penting untuk kau mengelak rambut gugur. Sebab conditioner ada nutrisi yang baik untuk rambut. Kalau kau x faham apa tu nutrisi, cukup kau faham conditioner tu makanan yang baik untuk rambut. Banyak kepentingan pakai conditioner ni. Bagus kau google sendiri.

Pakai apa-apa jenis conditioner x kesah. Kakak selalu pakai yang sama dengan brand and jenis shampoo. Tapi kadang-kadang kakak pakai conditioner yang berbeza dengan shampoo. Contoh gambar di atas, shampoo Safi tu kakak pakai yang hair fall, tapi conditioner kakak pakai yang untuk rambut terurus. Tiada masalah. Ikut suka mu lah. Tapi satu kakak mau cakap, pleaselah jangan selalu beli shampoo yang ada conditioner sekali. No guys. A big no. Beli and pakai yang berasingan.

4. Hair tonic. Yang ni pun ramai yang abaikan.

Tapi kalau mau result cemerlang, amalkan pakai hair tonic. Tonic ni pakai kalau rambut sudah kering. Jangan pakai waktu rambut masih basah. And please, jangan biasakan keringkan rambut guna hair dryer. Biarlah rambut tu kering dengan sendirinya. Hair dryer buat akar rambut cepat putus guys.

Ini tonic yang paling best kakak pernah guna. Harga dalam RM40 macam tu and botol dia besar. Puas hati. Guna tonic ni setiap hari kalau boleh. Tapi kalau rambut dah semakin kurang gugur, guna dalam 3 hari sekali. Kakak masa mula-mula pakai, pagi sebelum pergi kerja and sebelum tidur. Setiap hari. Tapi sekarang kakak dah kurangkan sebab rambut dah sedikit oke dari yang sebelum ni. So, kakak akan pakai dalam 3 atau 4 hari sekali. Banyak tonic rambut yang best-best jual dekat Instagram tu. Pegilah beli and try. Tonic rambut x kan pernah mengecewakan anda.

BACA: Air Garam Boleh Elak Rambut Gugur & Kelemumur, Ini Caranya Yang Ramai Tak Tahu!

5. Serum rambut. Macam muka juga yang perlukan serum. Rambut pun perlu guys.

Sebagai pelembap kepada rambut. Tapi serum ni jangan pakai sampai ke kulit kepala. Just pakai di rambut sahaja. Faham kan? Ambik serum dan ratakan di tapak tangan. Then picit-picitkan di hujung-hujung rambut. Siapa yang biasa cuci rambut dekat saloon, shampoo girl tu akan buat part ni paling last sebelum dia suruh kau ke kaunter untuk bayar. Hahahah.

Tujuannya untuk mengelak rambut tu kering. Kakak pakai jenama Watson ni and agak berminyak tapi sesuai untuk kakak sebab rambut kakak super duper kering kalau x pakai serum. Kau boleh cari serum lain kalau x suka pakai yang berminyak. Berlambak serum ada di pasaran.

6. Part paling x penting tapi berguna untuk yang bertudung. Hair mist.

Macam body mist jugak. Tujuan untuk mewangikan rambut. Tiada tujuan lain. Kalau sudah sehari kau bertudung, x lah jugak bau kepam rambut tu kalau pakai hair mist ni. Tapi kakak x pakai hari-hari. Kalau rajin jak baru pakai. Sebab kadang terlupa pakai. Hehe.

Hair mist brand Safi ni jak yang kakak pernah jumpa. And wangi gilerrrrrrrr. Brand lain kakak x pernah jumpa lagi. Kalau ada brand lain, baigtau kakak ya. Mau jugak try. Sejak amalkan rutin ni, alhamdulillah rambut kakak semakin kurang gugurnya. Bukanlah x gugur langsung. Sebab rambut gugur tu normal. Cuma yang jadi x normal bila amaunnya banyak. Kalau dulu, kakak sapu pakai jari jak rambut, confirm 20 ke 30 helai akan gugur. Sekarang ni dalam lingkungan 2 ke 5 helai. That’s why kakak yakin untuk berkongsi.

So gud luck guys. Sapa-sapa yang try and hasil memberansangkan, PM kakak ya. Bye.